Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów


- KuchniaBoże Narodzenie, Choroby/zalecenia, Dania bezmięsne, Do 1. roku życia, Dzieci, Jesień, Kolacje, Na ciepło, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Nietolerancja laktozy, Obiady, Okazje, Pory roku, Posiłki, Powyżej 1. roku życia, Warzywne, Wegańskie, Wegetariańskie, Zalecenie bogatoresztkowe, Zima, Zupy
Porcje |
2 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 50 g soczewica (czerwona, sucha)
- 50 g mleczko kokosowe
- 500 g pomidor
- 500 g bulion warzywny (lub woda)
- 1/2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 6 g natka pietruszki
- 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki ostra papryka
- sól
- pieprz, czarny
Porcje:
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suchą czerwoną soczewicę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
- Dodać wodę lub bulion warzywny. Gotować pod przykryciem do momentu aż soczewica będzie miękka (ok. 15-20min).
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory (słodkie) wraz z sokiem i nasionami. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki. Ponownie gotować ok. 15 min, co chwilę mieszać zupę.
- Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza: (2 porcje)
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 195;
Białko [g]: 9,2;
Tłuszcz [g]: 6,8;
Węglowodany [g]: 25,1.
Dla dzieci bez dodatku soli i pieprzu.
Udostępnij ten przepis