Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Składniki
  • 50 g soczewica (czerwona, sucha)
  • 50 g mleczko kokosowe
  • 500 g pomidor
  • 500 g bulion warzywny (lub woda)
  • 1/2 sztuki cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 6 g natka pietruszki
  • 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki ostra papryka
  • sól
  • pieprz, czarny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suchą czerwoną soczewicę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
  2. Dodać wodę lub bulion warzywny. Gotować pod przykryciem do momentu aż soczewica będzie miękka (ok. 15-20min).
  3. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (słodkie) wraz z sokiem i nasionami. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki. Ponownie gotować ok. 15 min, co chwilę mieszać zupę.
  4. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza: (2 porcje)
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 195;
Białko [g]: 9,2;
Tłuszcz [g]: 6,8;
Węglowodany [g]: 25,1.

Dla dzieci bez dodatku soli i pieprzu.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *