Zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami

Składniki
  • 200 g borowiki
  • 200 g podgrzybki
  • 200 g ziemniaki
  • 60 g cebula
  • 20 g oliwa z oliwek
Wywar:
  • 200 g marchew
  • 100 g pietruszka (korzeń)
  • 20 g susz z warzyw
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Obraną marchew i pietruszkę zalać wodą (0,5l), dodać suszone warzywa. Gotować przez około 15-20 min.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki podsmażyć na oliwie 3 min, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
  3. Na patelnię dodać pokrojone na ćwiartki grzyby.
  4. Wszystko razem podsmażać około 5 min a następnie przełożyć do bulionu.
  5. Całość gotować około 0,5 h.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 114,4;

Białko [g]: 4,5;

Tłuszcz [g]: 5,7;

Węglowodany [g]: 11,3.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *