Wiosenny sernik z musem truskawkowym

Wiosenny sernik z musem truskawkowym
Wydruk przepisu
Porcje
12
Porcje
12
Wiosenny sernik z musem truskawkowym
Wydruk przepisu
Porcje
12
Porcje
12
Składniki
Spód:
  • 40 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 2 szt. jajka
  • 30 g erytrol
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twaróg chudy (sernikowy, mielony)
  • 5 szt. jajka
  • 1 opakowanie budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy
  • 150 g erytrol
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawki
  • 30 g kisiel błyskawiczny (smak owoce leśne - bez cukru)
  • 50 g erytrol
Masa na wierzch:
  • 150 g serek philadelphia (light)
  • 20 g erytrol
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. 1. Spód: Ubić białka z 2 jaj, dodać erytrol (30g). Następnie dodać 2 żółtka, ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
  2. Masa serowa: Oddzielić żółtka od białek, białka upić na sztywną pianę, odłożyć. Ubić pozostałe żółtka, dodając erytrol (150g). Stopniowo dodawać ser dokładnie miksując masę. Całość wymieszać z budyniem. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód i wyrównać.
  3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać erytrol i zagotować. Truskawki dusić ok. 6-7 min, na końcu dodać kisiel (proszek), mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Na wierzch masy serowej wkładać po jednej pełnej łyżeczce musu owocowego zachowując odstępy ok. 3 cm i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie, palcem zsunąć mus w powstałe zagłębienie. Wstawić do piekarnika na 180°C (góra dół) na 15 min, następnie zwiększyć temperaturę do 120 °C na kolejne 80 min.
  5. Przygotować masę na wierzch ciasta: Serek Philadelphia zmieszać z erytrolem oraz ekstraktem waniliowym.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posmarować serkiem, ozdobić owocami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Jedna porcja :

Energia [kcal]: 224,4;

Białko [g]: 11,2;

Tłuszcz [g]: 16,6;

Węglowodany [g]: 7,6.

Ciasto z erytrolem, podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *