Wiosenna sałatka z jajkiem i awokado

Wiosenna sałatka z jajkiem i awokado
Wydruk przepisu
Porcje
2
Porcje
2
Wiosenna sałatka z jajkiem i awokado
Wydruk przepisu
Porcje
2
Porcje
2
Składniki
  • 2 szt. jaja
  • 1 szt. awokado (dojrzałe)
  • 2 szt. ogórek (gruntowy)
  • 10 szt. oliwki (czarne)
  • 1/2 szt. sałata (masłowa)
  • 10 g bazylia (świeża)
  • 10 g koper ogrodowy (świeży)
  • 5 g sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
sos:
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 5 g musztarda stołowa
  • 5 g miód
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Jaja ugotować na twardo w osolonej wcześniej wodzie. Po ugotowaniu pokroić na ćwiartki.
  2. Ogórki umyć dokładnie i pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę a miąższ pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Oliwki poszatkować na krążki.
  3. Sałatę dokładnie umyć, podrzeć rękoma na mniejsze kawałki.
  4. Przygotować sos: Zmieszać w małej misce miód, oliwę oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Świeży koper umyć, osuszyć oraz poszatkować.
  6. Do misy z sałatą wrzucić ogórki, oliwki, awokado, listki Bazyli oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wierzch sałaty układać ćwiartki jaj. Posypać koperkiem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 301,2;

Białko [g]: 11,3;

Tłuszcz [g]: 24,8;

Węglowodany [g]: 8,4.

Dla dzieci bez dodatku soli

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.