Wieniec pizzowy z szpinakiem i fetą + sos paprykowy

Wieniec pizzowy z szpinakiem i fetą + sos paprykowy

Wieniec pizzowy z szpinakiem i fetą + sos paprykowy

Składniki

  • 160 g mąka pszenna
  • 100 g mąka owsiana
  • 25 g drożdże świeże (lub 7g drożdże suche)
  • 150 g ciepła woda
  • 1/2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier

Farsz:

  • 100 g szpinak
  • 100 g mozzarella twarda
  • 100 g ser feta
  • 5 szt. suszone pomidory w oleju z ziołami
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos paprykowy:

  • 150 g serek Bieluch lekki (naturalny)
  • 5 szt. papryka konserwowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Z świeżych drożdży, cukru, 50 ml wody oraz 3 dużych łyżeczekmąki wykonać rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia (ok. 15min).
  • W dużej misce wymieszać mąkę z solą, następnie stopniowo dodawać wyrośnięty rozczyn, pozostałą ilość wody oraz oliwę. Połączyć wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Następnie wyrabiać ciasto ok. 10-15min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia  na ok. 1h.
  • Przygotować farsz: Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość smażyć ok. 2 min. Dodać świeży szpinak- lekko rozdrobnić(jeśli używasz mrożonego należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody).  Na koniec dodać pokruszoną fetę oraz pieprz. Całość dusić aż feta się rozpuści
  • Przygotować twardą mozzarelle – zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Sos: do kielicha blendera dodać serek Bieluch (lub inny serek śmietankowy o dobrym składzie) oraz paprykę konserwować. Całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.
  • Po wyrośnięciu ciasta, należy go przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wygniatać. Następnie uformować kulę i rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30cm, pokroić w trójkąty (jak na zdjęciu).  Następnie każdy trójkąt układać obok siebie, tak żeby powstał okrąg – można użyć do tego tortownicy, będzie łatwiej uzyskać kształt.
  • Na ułożone ciasto nakładamy szpinakowy farsz i posypujemy tartą mozzarellą. Zawinąć ciasto na nadzienie i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Wstawić wieniec do nagrzanego wcześniej piekarnika na 250C ok. 15 min.  Gotowe ciasto podawać z sosem paprykowym, smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.

Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 porcję (jeden kawałek z sosem paprykowym):
Energia [kcal]: 162,3;
Białko [g]: 8,7;
Tłuszcz [g]: 7,6;
Węglowodany [g]: 15,8.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *