Truskawkowe ciasto z twarogiem

Składniki
Składniki suche:
  • 250 g mąka owsiana
  • 30 g ksylitol
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
Składniki mokre:
  • 200 ml jogurt naturalny
  • 30 g oliwa z oliwek
  • 3 szt. jajka
Dodatki:
  • 100 g twaróg chudy
  • 100 g truskawki
  • 5 g płatki kokosa (lub wiórki kokosowe)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Do pierwszej miski należy odważyć przesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sód oraz ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Do drugiej miski przełożyć wszystkie składniki mokre, czyli: jaja, jogurt naturalny oraz oliwę z oliwek. Składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotować foremkę na ciasto. W naszym przypadku została użyta keksówka (mała), należy ją wyłożyć papierem do pieczenia (chyba że używamy sylikonowej, wtedy papier nie jest potrzebny).
  4. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Funkcja góra-dół.
  5. Truskawki umyć i obrać. Twaróg przełożyć do miski, dodać ksylitol (15g) i wymieszać.
  6. Do miski z suchymi składnikami przelać masę powstałą z mokrych składników. Całość wymieszać, ciasto wlać do przygotowanej foremki. Twaróg nakładać na wierzch ciasta (po ½ łyżeczki robiąc wgłębienia) w miejsce gdzie nie ma twarogu układać truskawki.
  7. Ciasto piec w piekarniku ok. 40-50 min. Na końcu można posypać płatkami kokosa lub wiórkami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 162,5;

Białko [g]: 6,8;

Tłuszcz [g]: 6,1;

Węglowodany [g]: 20,1.

Dla dzieci poniżej 3 roku życia, ksylitol zastąpić bananem lub daktylami suszonymi. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *