Tradycyjny fit bigos

Tradycyjny fit bigos
Wydruk przepisu
Porcje
10
Porcje
10
Tradycyjny fit bigos
Wydruk przepisu
Porcje
10
Porcje
10
Składniki
  • 1000 g kapusta kiszona
  • 1500 g kapusta biała (mała główka)
  • 200 g marchew
  • 200 g pietruszka (korzeń)
  • 100 g seler
  • 400 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka
  • 200 g kurczak (udko)
  • 150 ml przecier pomidorowy
  • 5 g masło klarowane
  • 150 ml wino (czerwone, wytrawne )
  • 10 szt. grzyby (suszone)
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kminek (mielony)
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 5 szt. liść laurowy
  • 5 szt. ziele angielskie
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Kiszoną kapustę zalać wodą i gotować ok. 40 min. Następnie odcedzić i ponownie zalać czystą wodą, dalej gotować.
  2. Białą kapustę drobno poszatkować i dorzucić do gotującej się kapusty kiszonej. Grzyby rozwałkować wałkiem i dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Udko z kurczaka obrać z skóry i wrzucić do kapust, dalej gotować.
  4. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć na maśle klarowanym.
  5. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu.
  6. Po przygotowaniu wszystkich dodatków sprawdzić czy udko z kurczaka jest już ugotowane, jeśli tak wyciągnąć, jeśli nie cały czas gotować.
  7. Udko obrać z mięsa, rozdrobnić i wrzucić do kapust wraz z kiełbasą, podsmażonymi warzywami. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gotować min. 2h, na końcu dodać wino czerwone wytrawne.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 136,4;

Białko [g]: 15,6;

Tłuszcz [g]: 3,7;

Węglowodany [g]: 10,4.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.