Tradycyjny fit bigos

Składniki
- 1000 g kapusta kiszona
- 1500 g kapusta biała (mała główka)
- 200 g marchew
- 200 g pietruszka (korzeń)
- 100 g seler
- 400 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka
- 200 g kurczak (udko)
- 150 ml przecier pomidorowy
- 5 g masło klarowane
- 150 ml wino (czerwone, wytrawne )
- 10 szt. grzyby (suszone)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminek (mielony)
- 1 łyżeczka majeranek
- 5 szt. liść laurowy
- 5 szt. ziele angielskie
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
- Kiszoną kapustę zalać wodą i gotować ok. 40 min. Następnie odcedzić i ponownie zalać czystą wodą, dalej gotować.
- Białą kapustę drobno poszatkować i dorzucić do gotującej się kapusty kiszonej. Grzyby rozwałkować wałkiem i dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Udko z kurczaka obrać z skóry i wrzucić do kapust, dalej gotować.
- Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć na maśle klarowanym.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu.
- Po przygotowaniu wszystkich dodatków sprawdzić czy udko z kurczaka jest już ugotowane, jeśli tak wyciągnąć, jeśli nie cały czas gotować.
- Udko obrać z mięsa, rozdrobnić i wrzucić do kapust wraz z kiełbasą, podsmażonymi warzywami. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gotować min. 2h, na końcu dodać wino czerwone wytrawne.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 136,4;
Białko [g]: 15,6;
Tłuszcz [g]: 3,7;
Węglowodany [g]: 10,4.
Udostępnij ten przepis