Tagliatelle z kurczakiem,pesto i orzechami włoskimi

Składniki
  • 100 g rukola
  • 40 g oliwa z oliwek
  • 30 g orzechy włoskie
  • 150 g ser feta
  • 20 g sok z limonki
  • 30 g miód
  • 200 g makaron (tagliatelle, razowy)
  • 250 g kurczak (filet z piersi kurczka)
  • 60 g cebula
  • 8 szt. pomidory suszone
  • 2 ząbki czosnek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Liście rukoli umyć dokładnie i wysuszyć. Wycisnąć sok z limonki. Z podanych składników: Rukola, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, feta, sok z limonki, miód wykonać Pesto (zblendować na gładką masę).
  2. Filet z piersi kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paski. Doprawić sokiem z limonki (1 mała łyżeczka), miodem, solą, pieprzem oraz imbirem. Przełożyć do lodówki na ok. 15 min.
  3. Suszone pomidorki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Na jednej łyżce oleju z suszonych pomidorów podsmażyć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zamarynowany filet z kurczaka i dusić całość razem ok. 6 min.
  4. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  5. Kurczaka cały czas mieszać na patelni, jak będzie już gotowy dodać makaron oraz przygotowane wcześniej Pesto z rukoli. Wymieszać całość, ozdobić całymi cząstkami orzechów włoskich.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza: 4 porcje

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 528;

Białko [g]: 27,9;

Tłuszcz [g]: 24,8;

Węglowodany [g]: 48,4.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *