Szybkie placuszki z jabłkami

Składniki
  • 2 łyżki mąka orkiszowa (jasna)
  • 1/2 szt. jabłko
  • 1 szt. jaja
  • 1 łyżeczka syrop klonowy
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • woda (opcjonalnie)
Porcje: (małych sztuk)
Sposób przygotowania
  1. Jabłko umyć dokładnie, zetrzeć na tarce (grube oczka).
  2. Jajko dokładnie zmieszać z syropem klonowym, jabłkiem, mąką i cynamonem. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
  3. Na patelni smażyć beztłuszczowo (można dodać na patelnię odrobinę oliwy do pierwszego smażenia). Smażyć na małym ogniu po parę minut z każdej strony. Z porcji wychodzi 5 małych placuszków.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę:
Energia [kcal]: 51,6;
Białko [g]: 2,46;
Tłuszcz [g]: 1,3;
Węglowodany [g]: 7,41.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.