Szybkie placuszki z jabłkami


- KuchniaChoroby/zalecenia, Dania bezmięsne, Desery, Dna moczanowa, Do 1. roku życia, Do pracy/szkoły, Dzieci, Jesień, Mini desery, Na zimno, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Nietolerancja laktozy, Pory roku, Posiłki, Powyżej 1. roku życia, Przekąski, Słodkie, Śniadania, Wegetariańskie, Zalecenie łatwostrawne, Zima
Porcje |
5 (małych sztuk) |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 2 łyżki mąka orkiszowa (jasna)
- 1/2 szt. jabłko
- 1 szt. jaja
- 1 łyżeczka syrop klonowy
- 1/2 łyżeczki cynamon
- woda (opcjonalnie)
Porcje: (małych sztuk)
Sposób przygotowania
- Jabłko umyć dokładnie, zetrzeć na tarce (grube oczka).
- Jajko dokładnie zmieszać z syropem klonowym, jabłkiem, mąką i cynamonem. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
- Na patelni smażyć beztłuszczowo (można dodać na patelnię odrobinę oliwy do pierwszego smażenia). Smażyć na małym ogniu po parę minut z każdej strony. Z porcji wychodzi 5 małych placuszków.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę:
Energia [kcal]: 51,6;
Białko [g]: 2,46;
Tłuszcz [g]: 1,3;
Węglowodany [g]: 7,41.
Udostępnij ten przepis