Szybka tarta z borówkami


- KuchniaChoroby/zalecenia, Ciasta, Cukrzyca, Desery, Dna moczanowa, Do 1. roku życia, Do pracy/szkoły, Dzieci, Insulinooporność, Na zimno, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Okazje, Pory roku, Powyżej 1. roku życia, Tarty, Urodziny, Wielkanoc, Wiosna, Zalecenie bogatoresztkowe
Porcje |
8 |
|
|
Składniki
Ciasto:
- 100 g mąka żytnia
- 100 g mąka orkiszowa (jasna)
- 60 g twaróg chudy (chudy)
- 50 g masło
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki ksylitol
Nadzienie:
- 450 g borówki
- 20 g budyń waniliowy
- 20 g ksylitol
Porcje:
Sposób przygotowania
- Ziemne masło zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
- Twaróg zmieszać z rozbełtanym jajkiem i odstawić.
- Do większej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać. Następnie dodać twaróg z jajkiem oraz masło. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Wraz z papierem przenieść na przygotowaną wcześniej blachę ( średnica 26 cm). Formę na tartę wyłożyć ciastem, można zrobić wyższe brzegi. Pozostałe ścinki z ciasta ponownie rozwałkować, wyciąć paseczki szerokości 1 cm.
- Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z budyniem i ksylitolem. Wyłożyć na przygotowane ciasto.
- Paseczki ułożyć w kratkę na nadzieniu borówkowym.
- Piec w 180°C ok. 30 min. Tarta ma się zarumienić.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 187;
Białko [g]: 4,5;
Tłuszcz [g]: 7,2;
Dla dzieci ksylitol można zastąpić miodem.
Udostępnij ten przepis