Szybka tarta z borówkami

Składniki
Ciasto:
  • 100 g mąka żytnia
  • 100 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 60 g twaróg chudy (chudy)
  • 50 g masło
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitol
Nadzienie:
  • 450 g borówki
  • 20 g budyń waniliowy
  • 20 g ksylitol
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ziemne masło zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
  2. Twaróg zmieszać z rozbełtanym jajkiem i odstawić.
  3. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać. Następnie dodać twaróg z jajkiem oraz masło. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Wraz z papierem przenieść na przygotowaną wcześniej blachę ( średnica 26 cm). Formę na tartę wyłożyć ciastem, można zrobić wyższe brzegi. Pozostałe ścinki z ciasta ponownie rozwałkować, wyciąć paseczki szerokości 1 cm.
  5. Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z budyniem i ksylitolem. Wyłożyć na przygotowane ciasto.
  6. Paseczki ułożyć w kratkę na nadzieniu borówkowym.
  7. Piec w 180°C ok. 30 min. Tarta ma się zarumienić.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 187;

Białko [g]: 4,5;

Tłuszcz [g]: 7,2;

Dla dzieci ksylitol można zastąpić miodem. 

Udostępnij ten przepis


2 thoughts on “Szybka tarta z borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *