Szarlotka z cynamonem


Porcje |
30 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 400 g mąka orkiszowa
- 75 g olej kokosowy
- 150 g erytrol
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 szt. jajka
- 30 ml mleko 0,5% tłuszczu
Nadzienie:
- 2 kg jabłka (najlepiej szara reneta)
- 10 g cynamon
Porcje:
Sposób przygotowania
- Jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i podgrzewać aż do momentu rozpadu jabłek, dodać cynamon, wymieszać.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, następnie olej kokosowy i erytrol, rozdrobnić palcami. Dodać jajka (3 całe jaja i 1 żółtko).
- Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce.
- Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Z drugiej części rozwałkowanego ciasta wyciąć paski i ułożyć je na jabłkach tworząc wzór kratki.
- Piec około 30 minut.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza (na 1 porcję):
- Energia [kcal]: 106,4;
- Białko [g]: 3,2;
- Tłuszcz [g]: 3,7;
- Węglowodany [g]: 15,16.
Dzieci powyżej 1. roku życia - bez erytrolu.
Udostępnij ten przepis