Szarlotka z cynamonem

Szarlotka z cynamonem
Wydruk przepisu
Porcje
30
Porcje
30
Szarlotka z cynamonem
Wydruk przepisu
Porcje
30
Porcje
30
Składniki
  • 400 g mąka orkiszowa
  • 75 g olej kokosowy
  • 150 g erytrol
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 4 szt. jajka
  • 30 ml mleko 0,5% tłuszczu
Nadzienie:
  • 2 kg jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 10 g cynamon
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i podgrzewać aż do momentu rozpadu jabłek, dodać cynamon, wymieszać.
  2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, następnie olej kokosowy i erytrol, rozdrobnić palcami. Dodać jajka (3 całe jaja i 1 żółtko).
  3. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce.
  4. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Z drugiej części rozwałkowanego ciasta wyciąć paski i ułożyć je na jabłkach tworząc wzór kratki.
  6. Piec około 30 minut.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

  • Energia [kcal]: 106,4;
  • Białko [g]: 3,2;
  • Tłuszcz [g]: 3,7;
  • Węglowodany [g]: 15,16.

Dzieci powyżej 1. roku życia - bez erytrolu.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.