Stir-fry z kaszą gryczaną, drobiową kiełbasą, natką pietruszki i twarogiem

- KuchniaBoże Narodzenie, Choroby/zalecenia, Cukrzyca, Do 1. roku życia, Do pracy/szkoły, Dzieci, Insulinooporność, Jesień, Kolacje, Mięsne, Na ciepło, Na ciepło, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Obiady, Okazje, Pory roku, Posiłki, Powyżej 1. roku życia, Zalecenie bogatoresztkowe, Zima
Porcje |
4 |
|
|
Składniki
- 400 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka
- 200 g kasza (gryczana)
- 200 ml mleko 0,5%
- 120 g twaróg chudy
- 10 g oliwa z oliwek
- 50 g cebula
- 6 g czosnek
- pietruszka, natka
- sól
- pieprz
- oregano
Porcje:
Sposób przygotowania
- Do garnka wlać wodę oraz mleko, zagotować , dodać kasze gryczaną. Gotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać starty czosnek i wszystko razem podsmażać na złoty kolor.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażać razem ok. 5 min. Następnie dodać kaszę gryczaną, sól, pieprz, oregano i razem smażyć co chwilę mieszając.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Gotowe danie porcjować na talerze, posypać twarogiem.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 426,3;
Białko [g]: 32,1;
Tłuszcz [g]: 16,9;
Węglowodany [g]: 36,4.
Dla dzieci powyżej 1 roku życia, bez dodatku soli.
Udostępnij ten przepis