Sałatka grecka z szparagami i granatem

Składniki
- 400 g szparagi
- 350 g sałata (lodowa) 1 mała głowka
- 80 g oliwki (czarne)
- 150 g ser typu Feta (półtłusty)
- 200 g pomidorki koktajlowe
- 50 g granat
- 150 g papryka (czerwona)
- 50 g cebula (czerwona)
- 5 g oliwa z oliwek
Winegret:
- 30 g oliwa z oliwek
- 10 g syrop klonowy
- 5 g sok z cytryny (świeżo wyciskany)
- 5 g sok z limonki (świeżo wyciskany)
- sól
- pieprz
- oregano (suszone)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Szparagi dokładnie umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Szparagi pokroić/ połamać na 3 części. Na rozgrzaną oliwę wrzucić szparagi i podsmażać ok. 3-4 min co chwilkę przewracając. Szparagi mają być jędrne i chrupkie o bardzo intensywnym zielonym zabarwieniu. Ostawić do ostygnięcia.
- Sałatę lodową należy umyć i osuszyć a następnie pokroić w grubszą kostkę.
- Pomidorki przekroić na połówki, paprykę w kostkę a czerwoną cebulę w piórka. Warzywa wrzucić do miski z sałatą lodową.
- Odsączyć oliwki i fetę z zalewy. Jeżeli fetę kupiliśmy w całości należy ją pokroić w kostkę ok. 2 cm.
- Przygotować winegret: wymieszać oliwę, syrop klonowy oraz sok z cytryny i limonki. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Do sałaty z warzywami dorzucić oliwki, fetę oraz ostudzone szparagi. Wszystko zalać winegretem i wymieszać ze sobą, delikatnie taka aby nie rozkruszyć fety.
- Na końcu sałatę posypać ziarnami granatu.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 141,7;
Białko [g]: 5,8;
Tłuszcz [g]: 10,1;
Węglowodany [g]: 6,9.
Dla dzieci bez dodatku soli.
Udostępnij ten przepis