Sałatka grecka z szparagami i granatem

Sałatka grecka z szparagami i granatem
Wydruk przepisu
Porcje
7
Porcje
7
Sałatka grecka z szparagami i granatem
Wydruk przepisu
Porcje
7
Porcje
7
Składniki
  • 400 g szparagi
  • 350 g sałata (lodowa) 1 mała głowka
  • 80 g oliwki (czarne)
  • 150 g ser typu Feta (półtłusty)
  • 200 g pomidorki koktajlowe
  • 50 g granat
  • 150 g papryka (czerwona)
  • 50 g cebula (czerwona)
  • 5 g oliwa z oliwek
Winegret:
  • 30 g oliwa z oliwek
  • 10 g syrop klonowy
  • 5 g sok z cytryny (świeżo wyciskany)
  • 5 g sok z limonki (świeżo wyciskany)
  • sól
  • pieprz
  • oregano (suszone)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Szparagi dokładnie umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Szparagi pokroić/ połamać na 3 części. Na rozgrzaną oliwę wrzucić szparagi i podsmażać ok. 3-4 min co chwilkę przewracając. Szparagi mają być jędrne i chrupkie o bardzo intensywnym zielonym zabarwieniu. Ostawić do ostygnięcia.
  2. Sałatę lodową należy umyć i osuszyć a następnie pokroić w grubszą kostkę.
  3. Pomidorki przekroić na połówki, paprykę w kostkę a czerwoną cebulę w piórka. Warzywa wrzucić do miski z sałatą lodową.
  4. Odsączyć oliwki i fetę z zalewy. Jeżeli fetę kupiliśmy w całości należy ją pokroić w kostkę ok. 2 cm.
  5. Przygotować winegret: wymieszać oliwę, syrop klonowy oraz sok z cytryny i limonki. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  6. Do sałaty z warzywami dorzucić oliwki, fetę oraz ostudzone szparagi. Wszystko zalać winegretem i wymieszać ze sobą, delikatnie taka aby nie rozkruszyć fety.
  7. Na końcu sałatę posypać ziarnami granatu.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Jedna porcja :

Energia [kcal]: 141,7;

Białko [g]: 5,8;

Tłuszcz [g]: 10,1;

Węglowodany [g]: 6,9.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *