Składniki
  • 200g ryżbasmati
  • 600g kurczak(filet z piersi kurczaka)
  • 100g Papryka czerwona
  • 200g marchew
  • 400g mieszanka warzyw do dań chińskich(mrożona)
  • 2łyżeczki imbir(starty)
  • 1ząbek czosnek
  • 20g erytrol
  • 10g sos sojowy
  • 10g oliwa z oliwek
  • 10g olej sezamowy
  • 10g sezam czarny
  • 40g szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Sposób przygotowania
  1. Ugotować ryż.
  2. Paprykę oraz obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
  3. Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić podanymi przyprawami.
  4. Imbir oraz czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  5. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka z obu stron, dodać starty imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, erytrol oraz olej sezamowy, wymieszać.
  6. Następnie dodać marchew i paprykę, smażyć kilka minut, po czym dodać mieszankę warzyw i dalej smażyć do miękkości.
  7. Na ugotowany ryż wyłożyć kurczaka z warzywami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

  • Energia [kcal]: 428,3 ;
  • Białko [g]: 39,1;
  • Tłuszcz [g]: 9,1;
  • Węglowodany [g]: 47,4 .

Dzieci powyżej 1. roku życia – bez soli, sosu sojowego i erytrolu.