Kurczak po chińsku
Kuchnia
Choroby/zalecenia
,
Do pracy/szkoły
,
Dzieci
,
Jesień
,
Kolacje
,
Mięsne
,
Na ciepło
,
Na ciepło
,
Obiady
,
Pory roku
,
Posiłki
,
Powyżej 1. roku życia
,
Zalecenie bogatoresztkowe
,
Zima
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
200
g
ryż
basmati
600
g
kurczak
(filet z piersi kurczaka)
100
g
Papryka czerwona
200
g
marchew
400
g
mieszanka warzyw do dań chińskich
(mrożona)
2
łyżeczki
imbir
(starty)
1
ząbek
czosnek
20
g
erytrol
10
g
sos sojowy
10
g
oliwa z oliwek
10
g
olej sezamowy
10
g
sezam czarny
40
g
szczypiorek
przyprawy:
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Sposób przygotowania
Ugotować ryż.
Paprykę oraz obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić podanymi przyprawami.
Imbir oraz czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka z obu stron, dodać starty imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, erytrol oraz olej sezamowy, wymieszać.
Następnie dodać marchew i paprykę, smażyć kilka minut, po czym dodać mieszankę warzyw i dalej smażyć do miękkości.
Na ugotowany ryż wyłożyć kurczaka z warzywami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza
(na 1 porcję):
Energia [kcal]: 428,3 ;
Białko [g]: 39,1;
Tłuszcz [g]: 9,1;
Węglowodany [g]: 47,4 .
Dzieci powyżej 1. roku życia – bez soli, sosu sojowego i erytrolu.