Razowe fit pierogi z truskawkami i twarogiem

Składniki
Ciasto:
  • 150 g mąka owsiana
  • 150 g mąka pszenna
  • 125 ml woda (ciepła)
  • 1 szt. jajko
  • 20 g olej rzepakowy
Farsz:
  • 100 g twaróg (chudy)
  • 20 ml mleko 0,5%
  • 150 g truskawki
  • 50 g erytrol
  • 3 g aromat waniliowy
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. • Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do ciepłej wody dolać olej i wlać całość do mąki. Wymieszać dokładnie wszystko. W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wygniatać przez około 5 minut. Odstawić na ok. 30 minut.
  2. Truskawki umyć dokładnie, pozbawić szypułek i pokroić na
  3. Twaróg chudy dosłodzić erytrolem oraz dodać aromat waniliowy. Gdyby twaróg był zbyt zbity dodać troszkę mleka.
  4. Gotowe ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  5. Małą szklanką wycinać kółka a następnie na środek nakładać po jednej łyżeczce twarożku i 2-3 ćwiartkach truskawki. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
  6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 10 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pierogi przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  7. Pierogi podawać z świeżymi owocami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Jedna porcja (8 szt.)

Energia [kcal]: 509,0;

Białko [g]: 21,1;

Tłuszcz [g]: 13,5;

Węglowodany [g]: 75,7.

Dla dzieci poniżej 3 roku życia, bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *