Placuszki łososiowe z koperkiem i mąką kukurydzianą

Składniki
  • 300 g łosoś (filet)
  • 30 g mąka kukurydziana (3 duży łyżki)
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. jajko
  • 1 ząbek czosnek
  • 5 g koperek, zielony
  • 1/2 łyżeczki sok z cytryny
  • sól, pieprz (dla dzieci nie dodajemy przypraw)
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
  1. Łososia umyć dokładnie i pokroić na małe kawałki (upewnić się że nie ma ości). Skropić sokiem z cytryny.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Koperek umyć i poszatkować drobno (można również użyć mrożonego lub suszonego koperku).
  3. W misce rozbełtać jajko, dodać mąkę kukurydzianą, przygotowanego łososia, marchewkę, koperek oraz przecisnąć jeden ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem (dla niemowlaków i małych dzieci nie dodajemy soli) Całość dokładnie wymieszać.
  4. Rozgrzać patelnię delikatnie posmarowaną oliwą z oliwek. Nakładać łyżką niewielkie porcje i smażyć beztłuszczowo po 2 min z każdej strony.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę :
Energia [kcal]: 81;6
Białko [g]: 9,1;
Tłuszcz [g]: 3,2;
Węglowodany [g]: 3,9.

Dla dzieci bez dodatku soli.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *