Pełnoziarniste chipsy z tortilli z guacamole

Składniki
  • 5 szt. tortilla razowa, pełnoziarnista
  • 280 g awokado (dojrzałe, odmiana HASS)
  • 130 g pomidor
  • 30 g cebula (czerwona)
  • 6 g czosnek
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1/2 szt limonka
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • kolendra (swieża)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Aby poprawnie obrać awokado, należy przekroić je na połówki, wyciągnąć pestkę. Miąższ można wydrążyć łyżeczką do miski. Awokado najlepiej odmiany HASS musi być bardzo dojrzałe a więc miękkie.
  2. Do awokado wycisnąć sok z ½ limonki, następnie całość rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą, gładką masę. Dodać oliwę i ponownie ucierać.
  3. Do uzyskanej masy z awokado dodać cebulę, kmin, czosnek i sól. Całość wymieszać i posmakować. Nagrzać piekarnik do 160°C.
  4. Na koniec dodać poszatkowaną świeżą kolendrę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Gotowe guacamole wstawić do lodówki.
  5. Każdą tortille pokroić na 8 równych trójkątów. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ułożyć kawałki tortilli, piec w piekarniku ok. 4 min.
  6. Przygotowane chipsy z tortilli podawać z guacamole.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję (5 trójkątów z guacamole):

Energia [kcal]: 192,7;

Białko [g]: 4,4;

Tłuszcz [g]: 9,6;

Węglowodany [g]: 22,1.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.