Pęczotto z dynią i kurczakiem

Składniki
  • 1 szt. włoszczyzna
  • 2000 ml woda
  • 400 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 300 g dynia
  • 200 g kasza (kasza jęczmienna, pęczak)
  • 100 g ser grana padano (lub parmezan)
  • 1 szt. cebula
  • 1/2 szklanki wino (białe, wytrawne)
  • 5 g masło klarowane
  • 5 g natka pietruszki (lub bazylia świeża)
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Do duże garnka włożyć ziele angielskie, liść laurowy , sól, pieprz oraz oczyszczoną pierś z kurczaka i całość zalać wodą gotować ok. 20 min. Następnie dorzucić umytą i pokrojoną włoszczyznę – gotować bulion do miękkości mięsa.
  2. W między czasie obrać ze skórki i pokroić dynię w kostkę. Ser grana padano lub parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Wyjąć pierś z kurczaka, ostudzić i pokroić w kostkę. Bulion pozostawić na gazie na małym ogniu tak aby cały czas był gorący.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na maśle klarowanym. Następnie dorzucić kaszę pęczak i wszystko razem wymieszać do momentu aż kasza się lekko zarumieni.
  5. Do kaszy wlewamy wino, gotujemy do czasu aż całe wyparuje.
  6. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz 2 chochelki gorącego bulionu. Mieszamy co jakiś czas i podlewamy bulionem (ok. 3-4 razy) do momentu aż kasza będzie miękka (ok. 30 min). Pod koniec gotowania dodajemy kurczaka, czekamy aż bulion cały się wchłonie. Dodajemy starty ser (grana padano lub parmezan), mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe danie posypujemy nastą pietruszki lub świeżą bazylią.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 453,8;
Białko [g]: 36,1;
Tłuszcz [g]: 12,2;
Węglowodany [g]: 45,6.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *