Owsiane placuszki z cynamonowym jabłkiem

Owsiane placuszki z cynamonowym jabłkiem
Wydruk przepisu
Porcje
5
Porcje
5
Owsiane placuszki z cynamonowym jabłkiem
Wydruk przepisu
Porcje
5
Porcje
5
Składniki
  • 250 g jogurt naturalny
  • 135 g mąka owsiana (135g - 1 i 1/3 szklanki)
  • 2 szt. jaja
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 20 g erytrol
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki cukier wanilinowy
  • 100 g jabłka (100g - 1/2 szt.)
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 150 g maliny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Jabłko dokładnie umyć. Połówkę jabłka przekroić na ćwiartki i każdą z nich pokroić na bardzo cienkie plastry. Posypać cynamonem i odstawić.
  2. Do jednej miski wsypać cukier waniliowy, erytrol, jajka, oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie zmieszać (można mikserem).
  3. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę – wymieszać i dodać do miski z jajkami. Ciasto delikatnie mieszać rózgą lub mikserem do połączenia składników.
  4. Rozgrzać patelnię i beztłuszczowo smażyć placuszki. Nakładać po jednej dużej łyżce, zostawiając odstępy i smażyć ok. 1,5- min aż ciasto urośnie (na małym ogniu). Po tym czasie nałożyć po dwa plastry jabłka na każdy placuszek, odczekać ok. 0,5 i przewrócić na drugą stronę (ponownie smażyć ok 2 min.)
  5. Placuszki można podawać z świeżymi owocami np. malinami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję: (3 szt.)

Energia [kcal]: 221,9;

Białko [g]: 8,5;

Tłuszcz [g]: 9,1;

Węglowodany [g]: 26,7.

Dla dzieci poniżej 3 roku życia, bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *