Owsiane placuszki z cynamonowym jabłkiem

Składniki
- 250 g jogurt naturalny
- 135 g mąka owsiana (135g - 1 i 1/3 szklanki)
- 2 szt. jaja
- 20 g oliwa z oliwek
- 20 g erytrol
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki cukier wanilinowy
- 100 g jabłka (100g - 1/2 szt.)
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 150 g maliny
Porcje:
Sposób przygotowania
- Jabłko dokładnie umyć. Połówkę jabłka przekroić na ćwiartki i każdą z nich pokroić na bardzo cienkie plastry. Posypać cynamonem i odstawić.
- Do jednej miski wsypać cukier waniliowy, erytrol, jajka, oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie zmieszać (można mikserem).
- Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę – wymieszać i dodać do miski z jajkami. Ciasto delikatnie mieszać rózgą lub mikserem do połączenia składników.
- Rozgrzać patelnię i beztłuszczowo smażyć placuszki. Nakładać po jednej dużej łyżce, zostawiając odstępy i smażyć ok. 1,5- min aż ciasto urośnie (na małym ogniu). Po tym czasie nałożyć po dwa plastry jabłka na każdy placuszek, odczekać ok. 0,5 i przewrócić na drugą stronę (ponownie smażyć ok 2 min.)
- Placuszki można podawać z świeżymi owocami np. malinami.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję: (3 szt.)
Energia [kcal]: 221,9;
Białko [g]: 8,5;
Tłuszcz [g]: 9,1;
Węglowodany [g]: 26,7.
Dla dzieci poniżej 3 roku życia, bez dodatku erytrolu.
Udostępnij ten przepis