Owoce pod kawową kruszonką

Składniki
Owoce:
  • 200 g śliwka
  • 100 g borówka
  • 10 g mąka owsiana
  • 10 g erytrol (lub inny słodzik)
kruszonka:
  • 150 g płatki owsiane
  • 30 g pestki dyni
  • 10 g erytrol
  • 2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
  • 10 g olej kokosowy
  • 1/3 łyżeczki sól
  • 50 g Bieluch lekki
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Śliwki pokroić, wsypać wraz z borówkami do foremki oraz wymieszać z mąką i słodzikiem.
  2. Do małego kubeczka blendera z ostrzem w kształcie litery „S” dodać wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksować na rozdrobnioną, gładką pastę.
  3. Na owoce wysypać przygotowaną kruszonkę, naczynie wsunąć do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut. Podawać na gorąco z serkiem Bieluchem (naturalny, lekki), dobrze smakuje też na zimno jako drugie śniadanie.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza: 3 porcje (średniej wielkości)
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 324,3;
Białko [g]: 9,4;
Tłuszcz [g]: 13,2;
Węglowodany [g]: 42,1

Dla dzieci bez dodatku słodzika

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *