Orkiszowy chleb na kefirze

Orkiszowy chleb na kefirze

Orkiszowy chleb na kefirze

Porcje 10 porcji

Składniki

  • 300 g mąka orkiszowa (pełnoziarnista)
  • 50 g mąka pszenna (pełnoziarnista)
  • 130 ml kefir (naturalny)
  • 95 ml ciepła woda
  • 1 opakowanie drożdże suche (7g)
  • 1 łyżeczka sól himalajska
  • 1 łyżeczka czarnuszka (lub inny dodatek)

Sposób przygotowania

  • Do misy robota kuchennego ( lub do misy zwykłej jeśli wyrabiamy ręcznie) należy dodać obie mąki, suche Drożdż i sól himalajską. Wymieszać dokładnie składniki.
  • Następnie dodać kefir i wodę – całość wyrabiać ok. 15 -20min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto na chleb przełożyć do formy na chleb(wyłożonej papierem do pieczenia) do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, bez przeciągów)na ok. 4h.
  • Piekarnik nagrzać do 220°C, funkcja góra-dół na ok. 43min. Po upływie 15 min przykryć wierz chleba folią aluminiową.

Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 123,5;
Białko [g]: 5,4;
Tłuszcz [g]: 1,03;
Węglowodany [g]: 22,5.

Dla dzieci poniżej 1 roku życia bez dodatku soli.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *