Orkiszowy chleb na kefirze

Orkiszowy chleb na kefirze
Porcje 10 porcji
Składniki
- 300 g mąka orkiszowa (pełnoziarnista)
- 50 g mąka pszenna (pełnoziarnista)
- 130 ml kefir (naturalny)
- 95 ml ciepła woda
- 1 opakowanie drożdże suche (7g)
- 1 łyżeczka sól himalajska
- 1 łyżeczka czarnuszka (lub inny dodatek)
Sposób przygotowania
- Do misy robota kuchennego ( lub do misy zwykłej jeśli wyrabiamy ręcznie) należy dodać obie mąki, suche Drożdż i sól himalajską. Wymieszać dokładnie składniki.
- Następnie dodać kefir i wodę – całość wyrabiać ok. 15 -20min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto na chleb przełożyć do formy na chleb(wyłożonej papierem do pieczenia) do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, bez przeciągów)na ok. 4h.
- Piekarnik nagrzać do 220°C, funkcja góra-dół na ok. 43min. Po upływie 15 min przykryć wierz chleba folią aluminiową.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 123,5;
Białko [g]: 5,4;
Tłuszcz [g]: 1,03;
Węglowodany [g]: 22,5.
Dla dzieci poniżej 1 roku życia bez dodatku soli.
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 123,5;
Białko [g]: 5,4;
Tłuszcz [g]: 1,03;
Węglowodany [g]: 22,5.
Dla dzieci poniżej 1 roku życia bez dodatku soli.