Orkiszowe gofry z borówkowym serkiem

Orkiszowe gofry z borówkowym serkiem
Wydruk przepisu
Porcje
3
Porcje
3
Orkiszowe gofry z borówkowym serkiem
Wydruk przepisu
Porcje
3
Porcje
3
Składniki
Ciasto:
  • 140 g mąka orkiszowa (typ 700)
  • 200 ml mleko (0,5%)
  • 2 szt. jaja
  • 20 g olej rzepakowy
  • 20 g erytrol
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • sól (szczypta)
Serek:
  • 200 g serek wiejski (lekki)
  • 200 g borówki (mogą być mrożone)
  • 30 g erytrol (lub inny słodzik)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać z mlekiem i olejem.
  2. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól oraz erytrol – wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z żółtkami następnie bardzo delikatnie dodawać ubite białka. Tak przygotowane ciasto zostawić na ok. 10-15 min. w ciepłym miejscu.
  4. Nagrzać gofrownicę i smażyć gofry ok. 3 min. każdy.
  5. W międzyczasie przygotować serek. Serek wiejski odsączyć z zalewy i wlać do kielicha blendera, dodać borówki i erytrol. Zmiksować na jednolitą masę.
  6. Ciepłe gofry podawać z serkiem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 381,3;

Białko [g]: 21,5;

Tłuszcz [g]: 13,6;

Węglowodany [g]: 43,3.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.