Orkiszowe gofry z borówkowym serkiem

Składniki
Ciasto:
- 140 g mąka orkiszowa (typ 700)
- 200 ml mleko (0,5%)
- 2 szt. jaja
- 20 g olej rzepakowy
- 20 g erytrol
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- sól (szczypta)
Serek:
- 200 g serek wiejski (lekki)
- 200 g borówki (mogą być mrożone)
- 30 g erytrol (lub inny słodzik)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać z mlekiem i olejem.
- W osobnej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól oraz erytrol – wymieszać.
- Mąkę wymieszać z żółtkami następnie bardzo delikatnie dodawać ubite białka. Tak przygotowane ciasto zostawić na ok. 10-15 min. w ciepłym miejscu.
- Nagrzać gofrownicę i smażyć gofry ok. 3 min. każdy.
- W międzyczasie przygotować serek. Serek wiejski odsączyć z zalewy i wlać do kielicha blendera, dodać borówki i erytrol. Zmiksować na jednolitą masę.
- Ciepłe gofry podawać z serkiem.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 381,3;
Białko [g]: 21,5;
Tłuszcz [g]: 13,6;
Węglowodany [g]: 43,3.
Dla dzieci bez dodatku erytrolu.
Udostępnij ten przepis