Orecchiette szpinakowe z borowikami


Składniki
  • 300 g borowiki
  • 100 g makaron (orcchiette szpinakowe)
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 50 g cebula
  • 200 ml mleczko kokosowe
  • 10 g czosnek
  • 5 g pietruszka, natka
Przyprawy
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. Borowiki oczyścić nożykiem, bardzo delikatnie umyć. Pokroić na plastry tak aby widoczny był cały przekrój grzyba. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę oraz dodać czosnek i cebulę. Wrzucić grzyby, smażyć wszystko ok. 2 min, tak aby grzyby lekko się zarumieniły. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Na patelnię wlać mleczko kokosowe, gotować około 2 min. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje należy dodać niewielką ilość wody z makaronu. Na koniec drobno pokroić natkę pietruszki i dodać do gotowego sosu, wymieszać.
  5. Ugotowany makaron dodać do sosu z borowikami, udekorować natką pietruszki.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (1 porcja):

Energia [kcal]: 436,7;

Białko [g]: 13,1;

Węglowodany [g]: 48,1;

Tłuszcz [g]: 21,3.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *