Odchudzona sałatka jarzynowa


Składniki
  • 300 g marchew
  • 200 g pietruszka, korzeń
  • 100 g seler
  • 300 g ziemniaki
  • 100 g groszek (konserwowy)
  • 100 g jabłko
  • 100 g ogórek (kiszony)
  • 50 g cebula
  • 4 szt. jaja
sos:
  • 150 g jogurt naturalny
  • 20 g musztarda stołowa
  • 1/3 łyżeczki sól
  • 1/3 łyżeczki pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Marchew, pietruszkę, seler ugotować w jednym garnku do miękkości . Osobno ugotować nieobrane ziemniaki. Wstawić jaja i gotować na twardo. Wszystkie produkty po ugotowaniu ostudzić.
  2. Ogórki kiszone oraz obrane jabłko pokroić w kostkę. Cebulę posiekać bardzo drobno
  3. Groszek odsączyć z zalewy.
  4. Ostudzone warzywa oraz jaja obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie rozdrobnione produkty (marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, jaja, ogórki, cebule, jabłko) mieszamy ze sobą.
  5. Przygotować sos: Jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 101,6;

Białko [g]: 6,5;

Tłuszcz [g]: 3,5;

Węglowodany [g]: 11,1.

Dla dzieci bez dodatku soli i musztardy. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.