Odchudzona sałatka jarzynowa

Porcje |
10 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 300 g marchew
- 200 g pietruszka, korzeń
- 100 g seler
- 300 g ziemniaki
- 100 g groszek (konserwowy)
- 100 g jabłko
- 100 g ogórek (kiszony)
- 50 g cebula
- 4 szt. jaja
sos:
- 150 g jogurt naturalny
- 20 g musztarda stołowa
- 1/3 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
- Marchew, pietruszkę, seler ugotować w jednym garnku do miękkości . Osobno ugotować nieobrane ziemniaki. Wstawić jaja i gotować na twardo. Wszystkie produkty po ugotowaniu ostudzić.
- Ogórki kiszone oraz obrane jabłko pokroić w kostkę. Cebulę posiekać bardzo drobno
- Groszek odsączyć z zalewy.
- Ostudzone warzywa oraz jaja obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie rozdrobnione produkty (marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, jaja, ogórki, cebule, jabłko) mieszamy ze sobą.
- Przygotować sos: Jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 101,6;
Białko [g]: 6,5;
Tłuszcz [g]: 3,5;
Węglowodany [g]: 11,1.
Dla dzieci bez dodatku soli i musztardy.
Udostępnij ten przepis