Mini serniczki z mango i granatem

Składniki
Spód:
- 100 g mąka owsiana
- 100 g mąka orkiszowa (jasna)
- 60 g twaróg (chudy np. klimek)
- 50 g masło (extra)
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki ksylitol
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twaróg (chudy, na sernik)
- 250 g ser ricotta
- 16 g cukier wanilinowy
- 1 opakowanie budyń śmietankowy (proszek, bez cukru)
- 1 szt. jajko
- 5 łyżek ksylitol
- 1 łyżeczka skórka z pomarańczy
Dodatki:
- 100 g mango
- 20 g granat
- 20 g jogurt (grecki)
- mięta
Porcje:
Sposób przygotowania
- Zimne masło zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać jajko, twaróg, obie mąki, proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto ( wyrabiać ok. 3-4 min.).
- Foremki na tarteletki/muffiny jeśli są metalowe należy wyłożyć papierem do pieczenia. W przypadku sylikonowych foremek nie ma takiej potrzeby.
- Piekarnika nagrzać do 180 °C.
- Ciasto rozwałkować cienko. Przygotowane foremki wyłożyć ciastem i piec w piekarniku ok. 20-25 min.
- Zmielony twaróg włożyć do miski, dodać ricottę, ksylitol, budyń śmietankowy (w proszku), cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy. Zmiksować składniki na jednolitą masę, następnie dodać jajko i ponownie wymieszać, można użyć miksera (małe obroty).
- Masę serowa wyłożyć na upieczone spody (nie wyjmować z foremek) i piec w tej samej temperaturze ok. 15-20 min. do momentu aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek.
- Upieczone serniczki posmarować jogurtem greckim i ozdobić pokrojonym mango, granatem oraz listkami mięty.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 209,6;
Białko [g]: 8,2;
Tłuszcz [g]: 11,3;
Węglowodany [g]: 18,8.
Dla dzieci bez dodatku słodzika (ksylitol)
Udostępnij ten przepis