Mini pizza z kiełbasą drobiową i ogórkiem

Mini pizza z kiełbasą drobiową i ogórkiem
Wydruk przepisu
Porcje
6
Porcje
6
Mini pizza z kiełbasą drobiową i ogórkiem
Wydruk przepisu
Porcje
6
Porcje
6
Składniki
Ciasto:
  • 100 g mąka owsiana
  • 50 g mąka pszenna (typ 2000)
  • 100 ml woda
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 20 g drożdże
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/2 łyżeczki cukier
Dodatki:
  • 100 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka
  • 100 g ser żółty (Hit z Ryk 13%)
  • 150 ml passata pomidorowa
  • 60 g pomidorki koktajlowe
  • 60 g cebula (czerwona)
  • 12 g czosnek
  • 3 szt. ogórki kiszone
Przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować rozczyn do pizzy. Zmieszać ze sobą rozkruszone drożdże, cukier, połowę z przygotowanej wody oraz 1-2 duże łyżki mąki orkiszowej (wsypać z odważonej porcji mąki na pizze). Dokładnie rozmieszać, rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt rzadki, dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia ok. 30 min.
  2. Passatę przelać do rondelka, zagotować i doprawić przyprawami (oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, starte ząbki czosnku), ostudzić.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomidorki koktajlowe pokroić w plasterki, cebulę w wiórki, ogórki kiszone w kostkę, kiełbasę w cienkie plastry.
  4. Na stolnicy lub w misce wysypać pozostałą część mąki, sól, olej, resztę wody ora wyrośnięty rozczyn, wszystko ugniatać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Wyrabiać ciasto ok. 6-10min. Ostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piekarnik nagrzać do 250 °C.
  5. Wrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na kształt mini pizzy.
  6. Każdą pizzę posmarować przygotowaną passatę pomidorową, następnie nałożyć pomidorki koktajlowe, ogórki, cebulę oraz plastry kiełbasy. Wszystkie składniki zakryć starty serem żółtym.
  7. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej przygotowane małe pizze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 10min. Po tym czasie uchylić i wyłączyć piekarnik, pizzę zostawić w piekarniku jeszcze na ok 10 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 213,8;

Białko [g]: 11,9;

Tłuszcz [g]: 9,3;

Węglowodany [g]: 41,4.

Dla dzieci, ser żółty pełnotłusty oraz bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *