Meksykańska zupa z wołowiną


Porcje |
6 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 500 g wołowina (mielone mięso wołowe, pieczeń lub polędwica)
- 250 g fasola czerwona (konserwowa)
- 250 g kukurydza (konserwowa)
- 150 g ziemniaki
- 100 ml koncentrat pomidorowy
- 60 g cebula
- 10 g oliwa z oliwek
- 1/2 szt. papryka (czerwona)
- 1/2 szt. papryka (zielona)
- 1/2 szt. papryka (żółta)
- 2 l bulion warzywny (lub wołowy, chudy)
- 1 szt. papryczka jalapeno (bez nasionek) - opcjonalnie
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki papryka słodka
- 1 ząbek czosnek
- sól
- pieprz
- kolendra (świeża)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Ziemaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać oliwę z oliwek i podsmażać na niej ziemniaki wraz z cebulą. Ok. 5-6 min. Jeżeli warzywa zaczną się przypalać należy podlać wodą. Po upływie ok. 10 min. wlać ok. 2l bulionu wołowego/ warzywnego.
- Fasolę i kukurydzę w puszce otworzyć i przelać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą.
- Następnie do garnka z ziemniakami dodać paprykę, przecier pomidorowy, fasolę, kukurydzę oraz papryczkę jalapeno (jeśli chcemy aby zupa była ostra), doprawić solą i pieprzą. Pozostawić na małym ogniu
- Na patelni podgrzać oliwę z oliwek (5 g) i podsmażyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a następnie dodać mielone mięso wołowe i podsmażać do momentu aż cała woda wyparuje z mięsa. Doprawić słodką papryką, pieprzem i małą ilością soli.
- Zarumienione mięso dorzucić do gotującej się zupy. Gotować całość ok. 30 min. Doprawić na końcu zmielonym kminem rzymskim oraz świeżą kolendrą.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Jedna porcja :
Energia [kcal]: 259,2;
Białko [g]: 23,6;
Tłuszcz [g]: 8,1;
Węglowodany [g]: 23,1.
Dla dzieci bez ostrej papryczki oraz z ograniczeniem soli.
Udostępnij ten przepis