Meksykańska zupa z wołowiną

Meksykańska zupa z wołowiną
Wydruk przepisu
    Porcje
    6
    Porcje
    6
    Meksykańska zupa z wołowiną
    Wydruk przepisu
      Porcje
      6
      Porcje
      6
      Składniki
      • 500 g wołowina (mielone mięso wołowe, pieczeń lub polędwica)
      • 250 g fasola czerwona (konserwowa)
      • 250 g kukurydza (konserwowa)
      • 150 g ziemniaki
      • 100 ml koncentrat pomidorowy
      • 60 g cebula
      • 10 g oliwa z oliwek
      • 1/2 szt. papryka (czerwona)
      • 1/2 szt. papryka (zielona)
      • 1/2 szt. papryka (żółta)
      • 2 l bulion warzywny (lub wołowy, chudy)
      • 1 szt. papryczka jalapeno (bez nasionek) - opcjonalnie
      Przyprawy:
      • 1/2 łyżeczki kmin rzymski
      • 1/2 łyżeczki papryka słodka
      • 1 ząbek czosnek
      • sól
      • pieprz
      • kolendra (świeża)
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Ziemaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
      2. Do garnka wlać oliwę z oliwek i podsmażać na niej ziemniaki wraz z cebulą. Ok. 5-6 min. Jeżeli warzywa zaczną się przypalać należy podlać wodą. Po upływie ok. 10 min. wlać ok. 2l bulionu wołowego/ warzywnego.
      3. Fasolę i kukurydzę w puszce otworzyć i przelać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą.
      4. Następnie do garnka z ziemniakami dodać paprykę, przecier pomidorowy, fasolę, kukurydzę oraz papryczkę jalapeno (jeśli chcemy aby zupa była ostra), doprawić solą i pieprzą. Pozostawić na małym ogniu
      5. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek (5 g) i podsmażyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a następnie dodać mielone mięso wołowe i podsmażać do momentu aż cała woda wyparuje z mięsa. Doprawić słodką papryką, pieprzem i małą ilością soli.
      6. Zarumienione mięso dorzucić do gotującej się zupy. Gotować całość ok. 30 min. Doprawić na końcu zmielonym kminem rzymskim oraz świeżą kolendrą.
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Jedna porcja :

      Energia [kcal]: 259,2;

      Białko [g]: 23,6;

      Tłuszcz [g]: 8,1;

      Węglowodany [g]: 23,1.

      Dla dzieci bez ostrej papryczki oraz z ograniczeniem soli. 

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *