Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym z natką pietruszki


Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym z natką pietruszki
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym z natką pietruszki
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 400 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 200 g makaron (świderki, razowe)
  • 150 g śmietana 10%
  • 200 g pieczarki
  • 60 g cebula
  • 10 g oliwa z oliwek
  • pietruszka, natka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (granulowany)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet z piersi kurczaka, umyć oraz oczyścić z błonek. Pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem . Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso.
  2. Obrać cebulę a następnie pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zalać wrzątkiem, ostudzić i pokroić na plastry.
  3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą część oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę na złoty kolor a następnie dodać pieczarki. Wszystko dusić około 5-10 min. Dodać kurczaka, wszystko wymieszać i smażyć około 10 min.
  5. Do kurczaka i pieczarek dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić sos do zagęszczenia (ok. 6 min). Na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza: Na 1 porcję : Energia [kcal]: 427,8; Białko [g]: 31,1; Tłuszcz [g]: 14,5; Węglowodany [g]: 40,8.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *