Makaron z brokułem, kurczakiem i serem feta

Składniki
  • 300 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 400 g brokuł
  • 260 g makaron (pełnoziarnisty, świderki)
  • 100 g ser feta
  • 4 szt. pomidory suszone
  • 1 puszka fasolki soi (mała puszka)
  • 1 szt. cebula
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. W między czasie ugotować makaron.
  2. Fasolkę wsypać na durszlak i dokładnie przelać pod bieżącą wodą.
  3. Filet z piersi kurczaka oczyścić z wszystkich błonek i pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
  4. Cebulę, suszone pomidory (nie w oleju) oraz czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni przez parę minut, następnie dodać fasolki soi oraz pierś z kurczaka. Całość wymieszać i podsmażać ok. 5 min.
  5. Na patelnie dodać ugotowane wcześniej różyczki brokułu oraz pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie mieszać aż ser się rozpuści. Dodać makaron oraz 2-3 łyżki wody z makaronu. Całość dusić ok. 2-3 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę:
Energia [kcal]: 495;
Białko [g]: 36,9;
Tłuszcz [g]: 13,1;
Węglowodany [g]: 56,1.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *