Makaron z brokułem, kurczakiem i serem feta


Porcje |
4 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 300 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
- 400 g brokuł
- 260 g makaron (pełnoziarnisty, świderki)
- 100 g ser feta
- 4 szt. pomidory suszone
- 1 puszka fasolki soi (mała puszka)
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. W między czasie ugotować makaron.
- Fasolkę wsypać na durszlak i dokładnie przelać pod bieżącą wodą.
- Filet z piersi kurczaka oczyścić z wszystkich błonek i pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
- Cebulę, suszone pomidory (nie w oleju) oraz czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni przez parę minut, następnie dodać fasolki soi oraz pierś z kurczaka. Całość wymieszać i podsmażać ok. 5 min.
- Na patelnie dodać ugotowane wcześniej różyczki brokułu oraz pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie mieszać aż ser się rozpuści. Dodać makaron oraz 2-3 łyżki wody z makaronu. Całość dusić ok. 2-3 min.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę:
Energia [kcal]: 495;
Białko [g]: 36,9;
Tłuszcz [g]: 13,1;
Węglowodany [g]: 56,1.
Udostępnij ten przepis