Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą

Porcje 1

Składniki

  • 100 g makaron spaghetti
  • 150 g passata pomidorowa
  • 25 g soczewica czerwona (nasiona suche)
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelnię wlać (lub spryskać) oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i  przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość delikatnie podsmażać, następnie dodać wszystkie przyprawy i ponownie całość dusić ok. 3 min.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Zawartość patelni zalać passatą pomidorową i całość dokładanie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 486;
Białko [g]: 23,5;
Tłuszcz [g]: 1,8;
Węglowodany [g]: 93,3.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *