Makaron ryżowy z kurczakiem, brokułem i kiełkami fasoli mung

Makaron ryżowy z kurczakiem, brokułem i kiełkami fasoli mung

Makaron ryżowy z kurczakiem, brokułem i kiełkami fasoli mung

Porcje 4

Składniki

  • 400 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 200 g makaron ryżowy
  • 1 szt. brokuł
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • 1 szt. papryka czerwona
  • 1 puszka kiełki fasoli mung (mała puszka)
  • 60 ml sos rybny
  • 20 ml sos sojowy ciemny
  • 20 g orzechy ziemne
  • 1/2 szt. limonka

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek  i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, paprykę w 3 cm paseczki. Brokuł należy umyć i podzielić na drobne różyczki.
  • Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, następnie dodać rozgniecione ząbki czosnku i przygotowanego kurczaka. Całość smażyć 5 min.
  • Do mięsa dodać paprykę oraz różyczki brokułu – całość dusić ok. 10min, aż warzywa będą półsurowe. W połowie duszenia dolać sos rybny a następnie sos sojowy. Mieszać co chwilę.
  • Wstawić wodę na makaron i ugotować go według instrukcji na opakowaniu.
  • Kiełki fasoli mung odcedzić i przelać bieżącą wodą. Dodać do warzyw z mięsem.
  • Ugotowany makaron przełożyć do warzyw z kurczakiem –wymieszać, można dodać trochę wody z makaronu. Przełożyć porcje na talerze, posypać orzechami ziemnymi i skropić sokiem z limonki.

Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (1 porcja):
Energia [kcal]: 489,5;
Białko [g]: 40,3;
Węglowodany [g]: 62,8;
Tłuszcz [g]: 10,4;


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *