Makaron pappardelle z cukinią w sosie kaparowo -pietruszkowym

Składniki
  • 200 g makaron (pappardelle z siemieniem lnianym)
  • 400 g cukinia (młoda)
  • 165 ml mleczko kokosowe (Thai coco light)
  • 5 szt. kapary (w zalewie)
  • 1 ząbek czosnek
  • 1/2 pęczek natka pietruszki
  • 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki imbir
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Wstawić wodę na makaron i ugotować al dente.
  2. Cukinię umyć i pokroić na pół plastry (grubość ok. 0,5 cm). Jeżeli cukinia jest młoda nie obierać jej ze skórki.
  3. Natkę pietruszki umyć i poszatkować.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kapary oraz cukinię. Całość podsmażać ok. 5-6 min. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i doprawić do smaku (curry, sól, pieprz, suszony czosnek, imbir). Na małym ogniu cały czas dusić cukinię z mleczkiem kokosowym do momentu aż sos zgęstnieje, dodać natkę pietruszki.
  5. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać.
  6. Potrawa ta może być przygotowana jako osobne danie główne lub jako dodatek: do mięs a w wersji wegańskiej kotlecików np. z ciecierzycy.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 307,3;

Białko [g]: 11,1;

Tłuszcz [g]: 6,9;

Węglowodany [g]: 50,1.

W wersji lekkostrawnej bez czosnku oraz pieprzu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *