Łosoś w sosie kurkowym z brązowym ryżem

Łosoś w sosie kurkowym z brązowym ryżem
Wydruk przepisu
    Porcje
    3
    Porcje
    3
    Łosoś w sosie kurkowym z brązowym ryżem
    Wydruk przepisu
      Porcje
      3
      Porcje
      3
      Składniki
      • 300 g łosoś (filet)
      • 100 g ryż brązowy
      Marynata łosoś:
      • 5 g oliwa z oliwek
      • 5 g sos sojowy
      • 5 g sok z cytryny
      • 5 g miód
      • 1 ząbek czosnek
      sos kurkowy:
      • 300 g kurki
      • 60 g cebula
      • 60 ml wino (wytrawne, białe)
      • 60 ml śmietana (12% lub jogurtowa 10%)
      • 10 g koper ogrodowy
      • 10 g oliwa z oliwek
      • 1 ząbek czosnek
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Łososia umyć, osuszyć i porcjować. Każdy filet doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i polać łososia, całość odstawić do lodówki na ok. 20 min.
      2. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
      3. Kurki umyć bardzo dokładnie. Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
      4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z czosnek na złoty kolor. Następnie dodać kurki i na większym ogniu smażyć ok. 5 min. co chwilę mieszając. Całość doprawić solą i pieprzem oraz podlać winem i redukować do całkowitego odparowania. Wlać śmietankę 12% oraz dodać poszatkowany koperek. Gotować (na małym ogniu) do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
      5. Na rozgrzanej patelni podsmażyć łososia ok. 5 min z każdej strony. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z brązowym ryżem oraz świeżymi warzywami.
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Na 1 porcję:

      Energia [kcal]: 436,3;

      Białko [g]: 25,1;

      Tłuszcz [g]: 22,1;

      Węglowodany [g]: 34,3.

      Dla dzieci bez dodatku soli i sosu sojowego. 

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *