Kurczak w sosie koperkowym z mini pieczarkami

Składniki
  • 400 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 250 g pieczarki (mini)
  • 200 g kasza (bulgur)
  • 150 g jogurt grecki (pełnotłusty)
  • 1 łyżka sos sojowy (ciemny)
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnek
  • 20 g koper ogrodowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet z kurczaka oczyścić w wszystkich błonek, pokroić w grubą kostkę oraz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
  2. Koperek umyć i poszatkować. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  3. Pieczarki dokładnie umyć, pozostawić w całości. Na patelnię wlać oliwę i nagrzać, wsypać pieczarki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażyć razem na złoty kolor ok. 5-7min. Następnie dodać połowę koperku, sos sojowy oraz filet z kurczaka i razem wszystko dusić ok. 10 min. Jeżeli mięso będzie przywierało do patelni podlewać niewielką ilością wody.
  4. Gdy mięso będzie już gotowe, zmniejszyć ogień i dodać jogurt (nie doprowadzać do gotowania) oraz pozostałą cześć kopru. Całość wymieszać doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz solą.
  5. Kurczaka z pieczarkami podawać z ugotowaną kaszą bulgur oraz świeżymi warzywami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 457,1;

Białko [g]: 41,3;

Tłuszcz [g]: 9,8;

Węglowodany [g]: 50,8.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *