Kurczak w sosie koperkowym z mini pieczarkami

Kurczak w sosie koperkowym z mini pieczarkami
Wydruk przepisu
    Porcje
    3
    Porcje
    3
    Kurczak w sosie koperkowym z mini pieczarkami
    Wydruk przepisu
      Porcje
      3
      Porcje
      3
      Składniki
      • 400 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
      • 250 g pieczarki (mini)
      • 200 g kasza (bulgur)
      • 150 g jogurt grecki (pełnotłusty)
      • 1 łyżka sos sojowy (ciemny)
      • 5 g oliwa z oliwek
      • 1 ząbek czosnek
      • 20 g koper ogrodowy
      • sól
      • pieprz
      • czosnek granulowany
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Filet z kurczaka oczyścić w wszystkich błonek, pokroić w grubą kostkę oraz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
      2. Koperek umyć i poszatkować. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
      3. Pieczarki dokładnie umyć, pozostawić w całości. Na patelnię wlać oliwę i nagrzać, wsypać pieczarki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażyć razem na złoty kolor ok. 5-7min. Następnie dodać połowę koperku, sos sojowy oraz filet z kurczaka i razem wszystko dusić ok. 10 min. Jeżeli mięso będzie przywierało do patelni podlewać niewielką ilością wody.
      4. Gdy mięso będzie już gotowe, zmniejszyć ogień i dodać jogurt (nie doprowadzać do gotowania) oraz pozostałą cześć kopru. Całość wymieszać doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz solą.
      5. Kurczaka z pieczarkami podawać z ugotowaną kaszą bulgur oraz świeżymi warzywami.
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Na 1 porcję:

      Energia [kcal]: 457,1;

      Białko [g]: 41,3;

      Tłuszcz [g]: 9,8;

      Węglowodany [g]: 50,8.

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *