Kurczak po chińsku

Składniki
  • 200 g ryż basmati
  • 600 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
  • 100 g Papryka czerwona
  • 200 g marchew
  • 400 g mieszanka warzyw do dań chińskich (mrożona)
  • 2 łyżeczki imbir (starty)
  • 1 ząbek czosnek
  • 20 g erytrol
  • 10 g sos sojowy
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 10 g olej sezamowy
  • 10 g sezam czarny
  • 40 g szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ugotować ryż.
  2. Paprykę oraz obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
  3. Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić podanymi przyprawami.
  4. Imbir oraz czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  5. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka z obu stron, dodać starty imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, erytrol oraz olej sezamowy, wymieszać.
  6. Następnie dodać marchew i paprykę, smażyć kilka minut, po czym dodać mieszankę warzyw i dalej smażyć do miękkości.
  7. Na ugotowany ryż wyłożyć kurczaka z warzywami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

  • Energia [kcal]: 428,3 ;
  • Białko [g]: 39,1;
  • Tłuszcz [g]: 9,1;
  • Węglowodany [g]: 47,4 .

Dzieci powyżej 1. roku życia - bez soli, sosu sojowego i erytrolu.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.