Kurczak po chińsku


Porcje |
4 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 200 g ryż basmati
- 600 g kurczak (filet z piersi kurczaka)
- 100 g Papryka czerwona
- 200 g marchew
- 400 g mieszanka warzyw do dań chińskich (mrożona)
- 2 łyżeczki imbir (starty)
- 1 ząbek czosnek
- 20 g erytrol
- 10 g sos sojowy
- 10 g oliwa z oliwek
- 10 g olej sezamowy
- 10 g sezam czarny
- 40 g szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Porcje:
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż.
- Paprykę oraz obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
- Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić podanymi przyprawami.
- Imbir oraz czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka z obu stron, dodać starty imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, erytrol oraz olej sezamowy, wymieszać.
- Następnie dodać marchew i paprykę, smażyć kilka minut, po czym dodać mieszankę warzyw i dalej smażyć do miękkości.
- Na ugotowany ryż wyłożyć kurczaka z warzywami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza (na 1 porcję):
- Energia [kcal]: 428,3 ;
- Białko [g]: 39,1;
- Tłuszcz [g]: 9,1;
- Węglowodany [g]: 47,4 .
Dzieci powyżej 1. roku życia - bez soli, sosu sojowego i erytrolu.
Udostępnij ten przepis