Kurczak curry z kaszą bulgur, batatami i natką pietruszki

Składniki
  • 400 g kurczak (filet)
  • 230 g bataty (1 duży)
  • 60 g kasza (bulgur)
  • 80 ml mleczko kokosowe (light)
  • 60 g cebula (jedna, duża)
  • 2 ząbki czosnek
Dodatki:
  • natka pietruszki
  • limonka
  • curry
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Filet z kurczaka umyć, dokładnie pozbyć się wszystkich żyłek, błonek itp. Pokroić w kostkę. Zamarynować mięso w oliwie z oliwek (5 g), przyprawie curry, wyciśniętym soku z limonki. Wstawić do lodówki na 10-15 min.
  2. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy z oliwek w garnku (z przykrywką). Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Wszystko podsmażać ok. 2 min.
  3. Następnie do cebuli dodać mięso. Całość podsmażać ok. 5 -6 min.
  4. Bataty obrać z skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa wraz z suchą kaszą bulgur. Wymieszać, zalać mleczkiem kokosowym i dusić ok. 15-20 min. W międzyczasie mieszamy całą potrawę, jeżeli sos szybko odparuje podlewać co chwilę po 1/3 szklanki wody, tak aby warzywa i mięso nie przypaliły się.
  5. Doprawić curry, kurkumą, solą, czosnkiem granulowanym.
  6. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 313,9 kcal;

Białko [g]: 33,3;

Tłuszcz [g]: 6,2

Węglowodany [g]:31,5

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *