Korzenne muffiny z nutą pomarańczy pod kokosową kołderką

Składniki
Suche składniki:
  • 290 g mąka owsiana
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 160 g erytrol
  • 1 łyżeczka przyprawa do piernika
  • 16 g cukier wanilinowy
Mokre składniki:
  • 20 g olej rzepakowy
  • 120 g jajka (60g = 1 szt.)
  • 50 ml mleko 0,5%
Dodatki:
  • 100 g jabłko
  • 80 g marchew
  • 20 g migdały
  • 20 g żurawina (suszona)
  • 1 łyżeczka skórka z pomarańczy
Masa kokosowa:
  • 120 g wiórki kokosowe
  • 150 g jogurt naturalny (grecki, gęsty)
  • 50 g erytrol
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Przesiać mąkę do miski, dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
  2. Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem i olejem.
  3. Marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Migdały i żurawinę lekko rozdrobić. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 180°C, funkcja: termoobieg.
  4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, następnie połączyć z dodatkami czyli: tartym jabłkiem, marchewką, żurawiną, migdałami oraz skórką pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto wlać do sylikonowych foremek na muffiny, wstawić do piekarnika na 30 min.
  6. Przygotować masę kokosową: do jogurtu dodać kokos i erytrol. Wymieszać dokładnie do uzyskania gęstej masy.
  7. Upieczone muffiny ostudzić, na wierzch nałożyć warstwę kokosową.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:  ( dla 1 szt.)

Energia [kcal]: 195,1;

Białko [g]: 4,9;

Tłuszcz [g]: 11,1;

Węglowodany [g]: 19,1.

Dla dzieci, erytrol zastąpić miodem. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.