Kawowe ciasto dyniowe


Składniki
  • 300 g mąka orkiszowa (najlepiej pełnoziarnista)
  • 100 g erytrol
  • 30 g miód
  • 50 ml olej rzepakowy
  • 200 g puree z dyni (upieczona w piekarniku i zmiksowana dynia)
  • 4 sztuki jajka
  • 50 ml napar mocnej kawy (espresso)
  • 100 ml mleko 0,5% tłuszczu
  • 50 g rodzynki
  • 50 g orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szczypta sól
Puder kawowy
  • 30 g erytrol (zmielony na puder)
  • 1 łyżeczka kawa (rozpuszczalna)
  • 1 łyżeczka cynamon
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ubić pianę z białek, odłożyć.
  2. Następnie ubić żółtka z erytrolem.
  3. Do masy dodać ekstrakt z wanilii, napar kawy, mleko, miód oraz olej i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać puree z dyni, połączyć składniki.
  5. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  6. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać pianę z białek.
  7. Dodać rodzynki, pokruszone orzechy, wymieszać łyżką.
  8. Przełóżyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (program góra-dół).
  10. Ostudzone ciasto posypać pudrem kawowo-cynamonowym.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza (na 1 porcję):

  • Energia [kcal]: 119,7;
  • Białko [g]: 3,7;
  • Tłuszcz [g]: 5,6;
  • Węglowodany [g]: 13,7.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *