Jogurtowiec z borówkami

Jogurtowiec z borówkami
Wydruk przepisu
Porcje
8
Porcje
8
Jogurtowiec z borówkami
Wydruk przepisu
Porcje
8
Porcje
8
Składniki
  • 180 ml jogurt naturalny
  • 4 szt. jaja
  • 50 g mąka owsiana
  • 50 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 20 g ksylitol
  • 200 g borówki (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Białka jaj ubić na pianę z ksylitom, następnie dodać żółtka i jogurt – wymieszać.
  2. W osobnej misce zmieszać ze sobą: mąkę owsianą, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia.
  3. Do masy jajeczno- jogurtowej powoli dodawać suche składniki, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (chyba ze używamy sylikonowej , wtedy jest to zbędne) i wylać ciasto. Na wierzch równomiernie rozłożyć borówki.
  6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 126,4;

Białko [g]:  6,6;

Tłuszcz [g]: 4,1;

Węglowodany [g]: 15,9.

Dla dzieci bez dodatku ksylitolu. Aby uzyskać słodki smak można do ciasta dodać rozgniecionego, dojrzałego banana. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *