Jaja faszerowane szpinakową pastą

Jaja faszerowane szpinakową pastą
Wydruk przepisu
Porcje
6 (jedna porcja to dwie połówki)
Porcje
6 (jedna porcja to dwie połówki)
Jaja faszerowane szpinakową pastą
Wydruk przepisu
Porcje
6 (jedna porcja to dwie połówki)
Porcje
6 (jedna porcja to dwie połówki)
Składniki
  • 6 szt. jaja
  • 200 g szpinak (świeży)
  • 100 g ser typu Feta (odtłuszczony)
  • 100 g pomidor
  • 60 g cebula
  • 6 g czosnek
  • 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy:
  • pieprz
  • lubczyk
  • czosnek granulowany
Porcje: (jedna porcja to dwie połówki)
Sposób przygotowania
  1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki i do miseczki przełożyć żółtka.
  2. Szpinak świeży bardzo dokładnie opłukać, pozbyć się grubszych łodyżek. Jeśli mamy szpinak mrożony to rozmrozić go wcześniej (dobry będzie w listkach).
  3. Na rozgrzanej oliwię podsmażyć cebulę (bardzo drobno pokrojoną )oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak, wszystko razem dusić ok. 2 min doprawić solą (uważać z ilością soli, ponieważ do pasty dodajemy fetę), pieprzem, czosnkiem granulowanym.
  4. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka oraz ser feta, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Farsz doprawić.
  5. Przygotowane wcześniej połówki białka jaja faszerować szpinakową pastą. Podawać z świeżymi pomidorami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Jedna porcja :

Energia [kcal]: 140,5;

Białko [g]: 11,6;

Tłuszcz [g]: 14,5;

Węglowodany [g]: 1,8.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.