Indyk z dynią i soczewicą w sosie kokosowo – pietruszkowym

Indyk z dynią i soczewicą w sosie kokosowo - pietruszkowym
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Indyk z dynią i soczewicą w sosie kokosowo - pietruszkowym
Wydruk przepisu
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
  • 500 g indyk (filet)
  • 200 g dynia (hokkaido)
  • 250 ml bulion warzywny
  • 100 ml mleczko kokosowe (light)
  • 80 g soczewica (czerwona, nasiona suche)
  • 50 g cebula
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 15 g pietruszka, natka
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczka papryka ostra
  • 1/2 łyżeczka sól
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W małej misce wymieszać ze sobą wszystkie wypisane przyprawy.
  2. Filet z indyka pokroić na mniejsze części i rozbić na grubość ok. 1,5 cm. Doprawić połową z przygotowanej mieszanki przypraw.
  3. Dynię umyć, jeśli używamy odmiany Hokkaido nie trzeba obierać jej z skórki, w innym przypadku należy obrać. Dynię pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć z dwóch stron filety z indyka. Gotowe mięso odłożyć na talerz.
  5. Na tej samej patelni smażyć dynię, cebulę oraz czosnek przez ok. 1-2 min. Dodać suchą soczewicę, resztę przypraw i dalej podsmażać ok. 3 min. Wlać gorący bulion warzywny i gotować 15 min.
  6. Do gotujących się warzyw wlać mleczko kokosowe (gęstą część), wymieszać i opcjonalnie doprawić solą. Włożyć wcześniej obsmażone filety z indyka. Całość gotować ok. 2-4 min.
  7. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Danie można podawać np. z ryżem lub kaszą bulgur.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 237,2;

Białko [g]: 30,9;

Tłuszcz [g]: 7,1;

Węglowodany [g]: 12,4.

Dla dzieci bez dodatku soli i ostrej papryki. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *