Gulasz wołowy z marchewką i papryką

Składniki
  • 500 g wołowina (łopatka)
  • 200 g marchew
  • 120 g cebula
  • 150 g papryka (czerwona)
  • 250 g pomidory z puszki
  • 30 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 10 g olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnek
Przyprawy:
  • 4 łyżeczki papryka słodka
  • 1 łyżeczka papryka ostra
  • 3 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka sól (dodawać na samym końcu)
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
  2. W garnku z nieprzywierającym dnem wlać całość oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew oraz paprykę. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić do warzyw. Na małym ogniu dusić całość.
  3. Mięso oczyścić z wszystkich błonek i pokroić w kostkę ok. 2cm/2cm. Wołowinę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać mocno olej i następnie partiami lub w całości (jeśli się zmieści) smażyć mięso z każdej strony ok. 5 min.
  4. Mięso dorzucić do warzyw. Zalać krojonymi pomidorami z puszki oraz wodą (ok. 500ml). Doprawić papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować gulasz ok. 1-1,5h.
  5. W między czasie co chwilę mieszać, jeśli sos szybko odparuje dolewać po troszkę wody. Na koniec sprawdzić czy mięso jest miękkie i doprawić solą.
  6. Gulasz można podawać np. z kaszą pęczak, ziemniakami lub pieczywem.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 258,5;

Białko [g]: 29,1;

Tłuszcz [g]: 10,6;

Węglowodany [g]: 11,9.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *