Grillowany łosoś w sosie koperkowym z szparagami

Składniki
- 200 g łosoś (filet)
- 300 g ziemniaki
- 5 g oliwa z oliwek
- 1/2 szt. limonka
- sól
- pieprz
sos:
- 150 g jogurt (naturalny)
- 15 g koper ogrodowy
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
szparagi:
- 300 g szparagi
- 5 g oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie należy umyć i wyszczotkować, ugotować w mundurkach.
- Przygotować marynatę: oliwę z oliwek zmieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Łososia natrzeć marynatą i zostawić w lodówce na ok. 10-15 min.
- Koperek dokładnie umyć i drobno poszatkować. Do miseczki przelać jogurt naturalny, dodać koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
- Łososia wyjąć z marynaty i grillować ok. 6 – 7 min. Podawać z gotowanymi ziemniakami, szaragami oraz sosem koperkowym.
Pozostałe informacje
Przepis na szparagi: kliknij tutaj
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 437,2;
Białko [g]: 28,2;
Tłuszcz [g]: 24,7;
Węglowodany [g]: 25,6.
Dla dzieci, bez dodatku soli.
Udostępnij ten przepis