Grillowany łosoś w sosie koperkowym z szparagami

Grillowany łosoś w sosie koperkowym i szparagami
Wydruk przepisu
Porcje
2
Porcje
2
Grillowany łosoś w sosie koperkowym i szparagami
Wydruk przepisu
Porcje
2
Porcje
2
Składniki
  • 200 g łosoś (filet)
  • 300 g ziemniaki
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 1/2 szt. limonka
  • sól
  • pieprz
sos:
  • 150 g jogurt (naturalny)
  • 15 g koper ogrodowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
szparagi:
  • 300 g szparagi
  • 5 g oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki dokładnie należy umyć i wyszczotkować, ugotować w mundurkach.
  2. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek zmieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Łososia natrzeć marynatą i zostawić w lodówce na ok. 10-15 min.
  3. Koperek dokładnie umyć i drobno poszatkować. Do miseczki przelać jogurt naturalny, dodać koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
  4. Łososia wyjąć z marynaty i grillować ok. 6 – 7 min. Podawać z gotowanymi ziemniakami, szaragami oraz sosem koperkowym.
Pozostałe informacje

Przepis na szparagi: kliknij tutaj  

 

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 437,2;

Białko [g]: 28,2;

Tłuszcz [g]: 24,7;

Węglowodany [g]: 25,6.

Dla dzieci, bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *