Grillowana kiełbasa drobiowa z papryką i szparagami

Składniki
- 400 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka (ponad 90% piersi z kurczaka)
- 2 szt. Papryka czerwona (średniej wielkości)
- 400 g szparagi (zielone, 400g-jeden pęczek)
- 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy
- 1/4 łyżeczki kolendra
- 1/4 łyżeczki majeranek
- 1/4 łyżeczki rozmaryn
- 1/4 łyżeczki papryczka chili
- 1/2 łyżeczki papryka słodka
- 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
- Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, ponacinać z jednego boku.
- Szparagi dokładnie umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Paprykę czerwoną pokroić na grubą kostkę. Warzywa umieścić w jednej misce.
- Nagrzać piekarnik do 200° C., funkcja grill. (Danie to również można przygotować na grillu. Całość, w takim przypadku należy wyłożyć na aluminiową tackę)
- Oliwę z oliwek wraz z przyprawami wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać.
- Do naczynia żaroodpornego/ głębszej blaszki wrzucić warzywa, pomiędzy nimi poukładać kawałki kiełbasy. Włożyć naczynie do piekarnika i piec ok. 20 min. (czas zależny od mocy piekarnika).
- Warzywa mają być chrupkie i jędrne. Kiełbasa lekko podpieczona.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję:
Energia [kcal]: 326,0;
Białko [g]: 27,4;
Tłuszcz [g]: 19,9;
Węglowodany [g]: 9,3.
Udostępnij ten przepis