Grillowana kiełbasa drobiowa z papryką i szparagami

Grillowana kiełbasa drobiowa z papryką i szparagami
Wydruk przepisu
Porcje
3
Porcje
3
Grillowana kiełbasa drobiowa z papryką i szparagami
Wydruk przepisu
Porcje
3
Porcje
3
Składniki
  • 400 g kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka (ponad 90% piersi z kurczaka)
  • 2 szt. Papryka czerwona (średniej wielkości)
  • 400 g szparagi (zielone, 400g-jeden pęczek)
  • 5 g oliwa z oliwek
Przyprawy
  • 1/4 łyżeczki kolendra
  • 1/4 łyżeczki majeranek
  • 1/4 łyżeczki rozmaryn
  • 1/4 łyżeczki papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, ponacinać z jednego boku.
  2. Szparagi dokładnie umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Paprykę czerwoną pokroić na grubą kostkę. Warzywa umieścić w jednej misce.
  3. Nagrzać piekarnik do 200° C., funkcja grill. (Danie to również można przygotować na grillu. Całość, w takim przypadku należy wyłożyć na aluminiową tackę)
  4. Oliwę z oliwek wraz z przyprawami wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Do naczynia żaroodpornego/ głębszej blaszki wrzucić warzywa, pomiędzy nimi poukładać kawałki kiełbasy. Włożyć naczynie do piekarnika i piec ok. 20 min. (czas zależny od mocy piekarnika).
  6. Warzywa mają być chrupkie i jędrne. Kiełbasa lekko podpieczona.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 326,0;

Białko [g]: 27,4;

Tłuszcz [g]: 19,9;

Węglowodany [g]: 9,3.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.