Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
10 szt.
Porcje
10 szt.
Gołąbki z włoskiej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
10 szt.
Porcje
10 szt.
Składniki
  • 1000 g kapusta włoska (1 główka)
  • 800 g kurczak (mielona pierś z kurczka)
  • 100 g ryż (brązowy)
  • 50 g kasza (jęczmienna, drobna)
  • 20 g olej rzepakowy
  • 1 szt. cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 l bulion warzywny
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Z kapusty włoskiej należy oderwać pierwsze, największe liście (mogą być twarde i gorzkie). Z kapusty wyciąć głąb a następnie całą główkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować. Po paru minutach liście powinny łatwo odchodzić, wrzucać je do zimnej wody a następnie pozostawić do osuszenia.
  2. Z liści należy wyciąć grubszy „nerw” taka aby były płaskie.
  3. Ryż i kaszę ugotować. Cebulę należy pokroić drobno i podsmażyć na oleju na złoty kolor, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.
  4. W misce zmieszać ze sobą ryż, kaszę, mięso, cebulę oraz majeranek, sól i pieprz.
  5. Na każdy liść należy nałożyć farsz, zebrać brzegi kapusty do środka i zwinąć gołąbka. Na dno garnka włożyć parę zbędnych, potarganych liści a następnie układać gołąbki. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 40-50 min.)
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 szt.

Energia [kcal]: 163,1;

Białko [g]: 19,1;

Tłuszcz [g]: 3,2;

Węglowodany [g]: 14,8.

Dla dzieci bez dodatku soli. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *