Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty
Wydruk przepisu
    Porcje
    10 szt.
    Porcje
    10 szt.
    Gołąbki z włoskiej kapusty
    Wydruk przepisu
      Porcje
      10 szt.
      Porcje
      10 szt.
      Składniki
      • 1000 g kapusta włoska (1 główka)
      • 800 g kurczak (mielona pierś z kurczka)
      • 100 g ryż (brązowy)
      • 50 g kasza (jęczmienna, drobna)
      • 20 g olej rzepakowy
      • 1 szt. cebula
      • 3 ząbki czosnek
      • 1 l bulion warzywny
      • 1 łyżeczka majeranek
      • 1 łyżeczka sól
      • 1/2 łyżeczki pieprz
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Z kapusty włoskiej należy oderwać pierwsze, największe liście (mogą być twarde i gorzkie). Z kapusty wyciąć głąb a następnie całą główkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować. Po paru minutach liście powinny łatwo odchodzić, wrzucać je do zimnej wody a następnie pozostawić do osuszenia.
      2. Z liści należy wyciąć grubszy „nerw” taka aby były płaskie.
      3. Ryż i kaszę ugotować. Cebulę należy pokroić drobno i podsmażyć na oleju na złoty kolor, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.
      4. W misce zmieszać ze sobą ryż, kaszę, mięso, cebulę oraz majeranek, sól i pieprz.
      5. Na każdy liść należy nałożyć farsz, zebrać brzegi kapusty do środka i zwinąć gołąbka. Na dno garnka włożyć parę zbędnych, potarganych liści a następnie układać gołąbki. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 40-50 min.)
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Na 1 szt.

      Energia [kcal]: 163,1;

      Białko [g]: 19,1;

      Tłuszcz [g]: 3,2;

      Węglowodany [g]: 14,8.

      Dla dzieci bez dodatku soli. 

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *