Fit leniwe na słodko

Fit leniwe na słodko
Wydruk przepisu
    Porcje
    3
    Porcje
    3
    Fit leniwe na słodko
    Wydruk przepisu
      Porcje
      3
      Porcje
      3
      Składniki
      • 500 g twaróg (chudy)
      • 1 szt. jajko
      • 35 g mąka orkiszowa (jasna)
      • 35 g mąka owsiana
      • 12 g mąka ziemniaczana
      • 300 g borówki
      Dodatki:
      • szczypta soli
      • do smaku erytrol
      Porcje:
      Sposób przygotowania
      1. Twaróg (zbity, gęsty) wraz z jajkiem umieścić w jednej misce, zmieszać ze sobą i bardzo dokładnie zgnieść praską do ziemniaków. Do uzyskania jednolitej masy.
      2. Na stolnicę wsypać mąkę orkiszową, dodać ser z jakiem, posypać mąką ziemniaczaną oraz mąką owsianą.
      3. Zagnieść wszystkie składniki w ciasto i podzielić na 3 części. Z każdej części ciasta uformować wałek, rozgnieść go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.
      4. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać leniwe kluski i gotować ok. 1 min do momentu aż wypłyną na wierzch.
      5. Gotowe kluski posypać erytrolem i podawać z owocami.
      Pozostałe informacje

      Wartość odżywcza:

      Na 1 porcję:

      Energia [kcal]: 331,4;

      Białko [g]: 35,9;

      Tłuszcz [g]: 3,3;

      Węglowodany [g]: 39,4.

      Dla dzieci bez dodatku erytrolu. 

      Udostępnij ten przepis


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *