Fit leniwe na słodko

Składniki
  • 500 g twaróg (chudy)
  • 1 szt. jajko
  • 35 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 35 g mąka owsiana
  • 12 g mąka ziemniaczana
  • 300 g borówki
Dodatki:
  • szczypta soli
  • do smaku erytrol
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Twaróg (zbity, gęsty) wraz z jajkiem umieścić w jednej misce, zmieszać ze sobą i bardzo dokładnie zgnieść praską do ziemniaków. Do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na stolnicę wsypać mąkę orkiszową, dodać ser z jakiem, posypać mąką ziemniaczaną oraz mąką owsianą.
  3. Zagnieść wszystkie składniki w ciasto i podzielić na 3 części. Z każdej części ciasta uformować wałek, rozgnieść go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.
  4. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać leniwe kluski i gotować ok. 1 min do momentu aż wypłyną na wierzch.
  5. Gotowe kluski posypać erytrolem i podawać z owocami.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję:

Energia [kcal]: 331,4;

Białko [g]: 35,9;

Tłuszcz [g]: 3,3;

Węglowodany [g]: 39,4.

Dla dzieci bez dodatku erytrolu. 

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *