Fit lasagne z czerwoną fasolą i indykiem


Porcje |
4 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 12 płatów makaron (makaron lasagne, można kupić razowy)
- 1 puszka pomidory w puszce (krojone, najlepiej pellati)
- 90 g przecier pomidorowy (1 mały słoiczek)
- 3 łyżki ketchup
- 200 g mozzarella (light)
- 50 g ser żółty
- 150 g fasola czerwona (konserwowa)
- 5 g oliwa z oliwek
- 400 g indyk (mielony filet z indyka)
- 1 szt. cebula
- 1 szt. marchew
- 1 ząbek czosnek
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- oregano
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
Porcje:
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. Marchew zetrzeć na tarce.
- Na rozgrzanej oliwię podsmażyć cebulę, czosnek, marchew. Następnie dodać mięso z indyka i dusić razem, dokładnie mięso rozdrabniając aby powstały bardzo małe kawałeczki. Doprawić oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, solą , pieprzem. Całość dusić ok. 7 min
- Mozzarelle i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać oba sery i odstawić.
- Do mięsa wlać pomidorki z puszki, rozcieńczony przecier pomidorowy (mały słoiczek rozpuścić w ¾ szklanki wody)i ketchup. Wymieszać całość. Sos nie może być bardzo gęsty. Jeżeli podczas gotowania bardzo się zagęścił należy dodać wodę. Całość dusić ok. 5 min. Na koniec dodać fasolę.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i wlać ok. 200 ml przygotowanego sosu ( wykorzystać płynną cześć bez mięsa i fasoli), następnie ułożyć pierwszą warstwę z makaronu, sos z mięsem (1/3 z całości) i posypać 1/3 startych serów. Następnie powtarzamy kolejność: surowy makaron; sos; ser. W zależności od tego jak duże mamy naczynie warstw może być dowolna ilość. Ostatnia warstwa to makaron; sos i ser. Można dodatkowo posypać szczypiorkiem.
- Piekarnik nastawić na 170°C góra/dół i piec całość 50 min. Po 25 min przykryć górę lasagne folią aluminiową lub przykrywą naczynia żaroodpornego. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze lasagne w piekarniku na ok. 30 – 40 min.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję (porcja jest duża) :
Energia [kcal]: 432,0;
Białko [g]: 47,5;
Tłuszcz [g]: 6,2;
Węglowodany [g]: 46,4.
Udostępnij ten przepis