Fit lasagne z czerwoną fasolą i indykiem

Składniki
  • 12 płatów makaron (makaron lasagne, można kupić razowy)
  • 1 puszka pomidory w puszce (krojone, najlepiej pellati)
  • 90 g przecier pomidorowy (1 mały słoiczek)
  • 3 łyżki ketchup
  • 200 g mozzarella (light)
  • 50 g ser żółty
  • 150 g fasola czerwona (konserwowa)
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 400 g indyk (mielony filet z indyka)
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. marchew
  • 1 ząbek czosnek
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. Marchew zetrzeć na tarce.
  2. Na rozgrzanej oliwię podsmażyć cebulę, czosnek, marchew. Następnie dodać mięso z indyka i dusić razem, dokładnie mięso rozdrabniając aby powstały bardzo małe kawałeczki. Doprawić oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, solą , pieprzem. Całość dusić ok. 7 min
  3. Mozzarelle i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać oba sery i odstawić.
  4. Do mięsa wlać pomidorki z puszki, rozcieńczony przecier pomidorowy (mały słoiczek rozpuścić w ¾ szklanki wody)i ketchup. Wymieszać całość. Sos nie może być bardzo gęsty. Jeżeli podczas gotowania bardzo się zagęścił należy dodać wodę. Całość dusić ok. 5 min. Na koniec dodać fasolę.
  5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i wlać ok. 200 ml przygotowanego sosu ( wykorzystać płynną cześć bez mięsa i fasoli), następnie ułożyć pierwszą warstwę z makaronu, sos z mięsem (1/3 z całości) i posypać 1/3 startych serów. Następnie powtarzamy kolejność: surowy makaron; sos; ser. W zależności od tego jak duże mamy naczynie warstw może być dowolna ilość. Ostatnia warstwa to makaron; sos i ser. Można dodatkowo posypać szczypiorkiem.
  6. Piekarnik nastawić na 170°C góra/dół i piec całość 50 min. Po 25 min przykryć górę lasagne folią aluminiową lub przykrywą naczynia żaroodpornego. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze lasagne w piekarniku na ok. 30 – 40 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję (porcja jest duża) :

Energia [kcal]: 432,0;

Białko [g]: 47,5;

Tłuszcz [g]: 6,2;

Węglowodany [g]: 46,4.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *