Fit drożdżówki z serem

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 200 g mąka owsiana
  • 3 szt. żółtka
  • 30 g masło
  • 35 g drożdże (świeże)
  • 5 g cukier
  • 200 ml mleko 0,5%
  • 30 g ksylitol (lub inny słodzik)
  • 1/2 łyżeczka sól
Nadzienie:
  • 350 g twaróg (chudy)
  • 30 g ksylitol
  • 1 szt. żółtko
  • 5 g cukier wanilinowy
Lukier:
  • 10 g cukier puder
  • 1/2 łyżeczki sok z cytryny
Porcje: sztuk (małych)
Sposób przygotowania
  1. Wyjąć z lodówki wcześniej mleko, masło oraz jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do wysokiego naczynia rozdrobnić drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżeczkę cukru oraz 2 duże łyżki pszennej mąki lub jasnej orkiszowej. Dokładnie wymieszać całość, tak aby nie było grudek (konsystencja ma być płynna). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, ok. 15 min.
  3. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, ksylitom. Wymieszać.
  4. Do mąk dodać wyrośnięty rozczyn. Drewnianą łyżka lub mieszadłem miksera zmieszać całość. Następnie stopniowo dodawać żółtka i wyrabiać ciasto (ręcznie lub z pomocą miksera) ok. 5 min.
  5. Do powstałego ciasta dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać ok. 10min. do momentu aż ciasto będzie gładkie, bez grudek, elastyczne i nie będzie przyklejało się do rąk. Ciasto włożyć do miski (chyba że wyrabiamy w misce to je tam pozostawić), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
  6. Nadzienie: Twaróg chudy wyłożyć do miseczki, rozgnieść go widelcem z ksylitolem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem
  7. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  8. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, powygniatać jeszcze przez parę minut i podzielić na 3 części. Stolnicę posypać mąką, wziąć pierwszą cześć ciasta i rozwałkować na prostokąt (grubość ciasta ok. 1-2 cm). Posmarować ciasto nadzieniem. Zacząć składać ciasto (zaczynamy od dłuższego boku) od brzegu do środka, tak samo z drugą stroną od brzegu, po długości do środka. Połączyć stykające się na środku ciasto. Powstały prostokąt podzielić na 6 równych części, każdą przekręcić tak aby powstała kokardka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Gotowe drożdżówki posmarować pozostałym białkiem z jaj. Wstawić do pieczenia na ok. 25 min. Po wystudzeniu polać lukrem. (Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny - lukier).
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:
Na 1 sztukę :
Energia [kcal]: 149,9;
Białko [g]: 8,4;
Tłuszcz [g]: 4,5;
Węglowodany [g]: 20,2.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *