Fit burger XXL

Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąka orkiszowa (jasna)
  • 200 g mąka pszenna pełnoziarnista
  • 200 g woda
  • 20 g drożdże (świeże)
  • 1 łyżeczka cukier
  • 2 łyżeczki sól
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. jajko
Dodatki:
  • 400 g indyk (mielony filet z indyka)
  • 50 g czerwona kapusta
  • 4 łyżki ketchup
  • 4 łyżki musztarda
  • 5 plastrów ser żółty
  • 4 szt. ogórki kiszone
  • 1 szt. cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnek
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/3 łyżeczki pieprz
  • 1 łyżeczka paprykas łodka
  • 1 łyżka mleko
  • 1 łyżeczka sezam
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Do wysokiego naczynia wlać wodę, pokruszone drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki jasnej. Wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia (15-20min)
  2. Następnie do dużej misy wsypać pozostałe maki, sól, oliwę, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ok. 10min, ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie do hamburgera.
  4. Na patelnię wlać niewielką ilość oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmażać i dodać mięso a następnie przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Gotowe mięso pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
  5. Ogórki kiszone kroimy w plastry, kapustę czerwoną i cebulę drobno szatkujemy.
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrabiać ręką. Podzielić na dwie części 2/3 oraz 1/3 ciasta.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, funkcja termo obieg.
  8. Tortownicę o średnicy od 24-26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą cześć ciasta wałkujemy i wykładamy na spód tak aby boki ciasta wystawały na 2-3 cm.
  9. Na spód ciasta wykładamy mięso, następnie ketchup i musztardę, ogórki kiszone, czerwoną cebulę i czerwoną kapustę.
  10. Z mniejszego kawałka ciasta wałkować okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykryć hamburgera, tak aby boki ciasta górnego połączyły się z bokami ciasta dolnego (z spodem).
  11. Wierzch hamburgera posmarować mlekiem i posypać sezamem (u nas był sezam biały i czarny).
  12. Wstawić do piekarniki i piec ok. 30-40min. Kiedy widzimy, że góra zaczyna się mocno rumienić można na koniec pieczenia hamburgera przykryć folia aluminiową.
Pozostałe informacje

Na 1 porcję:
Energia [kcal]:486,7;
Białko [g]:33,6;
Tłuszcz [g]:13,1;
Węglowodany [g]55,5:

Dla dzieci bez dodatku soli.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *