Fit burger XXL


- KuchniaChoroby/zalecenia, Cukrzyca, Do pracy/szkoły, Dzieci, Insulinooporność, Jesień, Kolacja we dwoje, Kolacje, Mięsne, Na ciepło, Na ciepło, Niedoczynność tarczycy/hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Obiady, Okazje, Pory roku, Posiłki, Powyżej 1. roku życia, Sylwester, Urodziny, Zalecenie bogatoresztkowe, Zima
Porcje |
6 |
|
|
![]() |
|
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąka orkiszowa (jasna)
- 200 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 g woda
- 20 g drożdże (świeże)
- 1 łyżeczka cukier
- 2 łyżeczki sól
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. jajko
Dodatki:
- 400 g indyk (mielony filet z indyka)
- 50 g czerwona kapusta
- 4 łyżki ketchup
- 4 łyżki musztarda
- 5 plastrów ser żółty
- 4 szt. ogórki kiszone
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka paprykas łodka
- 1 łyżka mleko
- 1 łyżeczka sezam
Porcje:
Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia wlać wodę, pokruszone drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki jasnej. Wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia (15-20min)
- Następnie do dużej misy wsypać pozostałe maki, sól, oliwę, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ok. 10min, ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
- W tym czasie przygotować nadzienie do hamburgera.
- Na patelnię wlać niewielką ilość oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmażać i dodać mięso a następnie przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Gotowe mięso pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
- Ogórki kiszone kroimy w plastry, kapustę czerwoną i cebulę drobno szatkujemy.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrabiać ręką. Podzielić na dwie części 2/3 oraz 1/3 ciasta.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, funkcja termo obieg.
- Tortownicę o średnicy od 24-26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą cześć ciasta wałkujemy i wykładamy na spód tak aby boki ciasta wystawały na 2-3 cm.
- Na spód ciasta wykładamy mięso, następnie ketchup i musztardę, ogórki kiszone, czerwoną cebulę i czerwoną kapustę.
- Z mniejszego kawałka ciasta wałkować okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykryć hamburgera, tak aby boki ciasta górnego połączyły się z bokami ciasta dolnego (z spodem).
- Wierzch hamburgera posmarować mlekiem i posypać sezamem (u nas był sezam biały i czarny).
- Wstawić do piekarniki i piec ok. 30-40min. Kiedy widzimy, że góra zaczyna się mocno rumienić można na koniec pieczenia hamburgera przykryć folia aluminiową.
Pozostałe informacje
Na 1 porcję:
Energia [kcal]:486,7;
Białko [g]:33,6;
Tłuszcz [g]:13,1;
Węglowodany [g]55,5:
Dla dzieci bez dodatku soli.
Udostępnij ten przepis