Fit brownie z bananem

Składniki
  • 100 g czekolada (gorzka)
  • 100 g mąka owsiana
  • 3 szt. banan
  • 10 g olej kokosowy
  • 3 szt. jajka
  • 2 łyżeczki ksylitol
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Z całej tabliczki zostawić ok. 3 kostki (pokroić na mniejsze kawałeczki).
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C, góra-dół.
  3. Banany zmiksować blenderem na mus lub zgnieść widelcem, nie musi być bardzo dokładnie (zostaną wtedy kawałeczki banana w cieście).
  4. Do miski wbić jaja i zmiksować na puszystą masę ok. 3-5 min (mikserem na najwyższych obrotach). Do jaj delikatnie przelać rozpuszczoną wcześniej czekoladę, wymieszać. Następnie dodać mus z bananów, mąkę , proszek do pieczenia, ksylitol oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli używamy sylikonowej nie ma takiej potrzeby), wlać ciasto, wyrównać.
  6. Wierzch cista posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.
Pozostałe informacje

Wartość odżywcza:

Na 1 porcję :

Energia [kcal]: 170,2;

Białko [g]: 4,7;

Tłuszcz [g]: 7,2;

Węglowodany [g]: 21,6.

Dla dzieci do 3 roku życia, bez dodatku ksylitolu.

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *