Fit brownie z bananem


Porcje |
10 |
|
|
![]() |
|
Składniki
- 100 g czekolada (gorzka)
- 100 g mąka owsiana
- 3 szt. banan
- 10 g olej kokosowy
- 3 szt. jajka
- 2 łyżeczki ksylitol
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Porcje:
Sposób przygotowania
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Z całej tabliczki zostawić ok. 3 kostki (pokroić na mniejsze kawałeczki).
- Piekarnik nagrzać do 180°C, góra-dół.
- Banany zmiksować blenderem na mus lub zgnieść widelcem, nie musi być bardzo dokładnie (zostaną wtedy kawałeczki banana w cieście).
- Do miski wbić jaja i zmiksować na puszystą masę ok. 3-5 min (mikserem na najwyższych obrotach). Do jaj delikatnie przelać rozpuszczoną wcześniej czekoladę, wymieszać. Następnie dodać mus z bananów, mąkę , proszek do pieczenia, ksylitol oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli używamy sylikonowej nie ma takiej potrzeby), wlać ciasto, wyrównać.
- Wierzch cista posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.
Pozostałe informacje
Wartość odżywcza:
Na 1 porcję :
Energia [kcal]: 170,2;
Białko [g]: 4,7;
Tłuszcz [g]: 7,2;
Węglowodany [g]: 21,6.
Dla dzieci do 3 roku życia, bez dodatku ksylitolu.
Udostępnij ten przepis